Izlet na Divje jezero

Včasih nežno, drugič divje jezero neslutenih globin

Divje jezero velja za enega najbolj prepoznavnih jezer Slovenije. Leži pod stometrskimi prepadnimi stenami ob robu Črnovske planote pri Idriji. Skrivnostno jezero pa ni samo jezero, je tudi kraški izvir in vodna jama, povezana z zapletenim svetom podzemnih voda, v katerem je svoj dom našla tudi človeška ribica.

Lakes slovenia jezera slovenija

Do zdaj so ga potapljači raziskali do globine več kot 160 metrov, kar mu daje naziv najglobljega jezera v Sloveniji.

Divje jezero ima dva obraza 

Običajno je njegova jezerska gladina smaragdne barve ter je popolnoma spokojna, po nekajdnevnem močnem deževju pa jezero pokaže svojo divjo naravo. Iz jezera bruhajo ogromne količine vode, ki kot veliki vodni mehurji bučijo na gladini.

Za obisk jezera se lahko sprehodite od urejenega parkirišča ob jezeru ali pa uberete naravoslovno učno pot ob Rakah. Ta vas bo popeljala od Idrije skozi gozdove, mimo največjega jesena, dobovega drevoreda, studenčka s pitno vodo, jame nad Kobilo in visečega mostu do jezera.

Še nekaj zanimivosti Divjega jezera

Je prvi slovenski muzej v naravi. Iz jezera odteka najkrajša tekoča slovenska reka Jezernica, dolga komaj 55 metrov. Reka je tako kratka, da včasih teče v eno, drugič v nasprotno smer.

Zakaj sem izbrala to jezero? Posebno je zaradi svoje nepredvidljive dvolične narave. Enkrat spokojno mirno, drugič divje razburkano, a venomer čudovito. 

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj