Kam na izlet? Slovenj Gradec

Najlepše staro mestno jedro v Sloveniji

Gradec pomeni “majhen grad” in to področje je bilo že pred približno tisoč leti prvič omenjeno v povezavi z gradom, ki še danes stoji nad naseljem Stari trg. Slovenj Gradec je bil kot okrožje ustanovljen leta 1251, prvotno pa mu je vladal oglejski patriarhat (del današnje Italije). Območju je vladal tudi kralj zgodovinske pokrajine Češke, Habsburžani in kasneje fevdalni gospodje zvezne dežele Štajerske, zato je bilo nekoč tudi del zgodovinske Spodnje Štajerske. Slovenj Gradec je dandanes del statistične regije Koroške, ki jo sestavlja dvanajst občin. V 17. in 18. stoletju je bil Slovenj Gradec pomembno središče za umetnike ter obrtnike. Sledi tega lahko še vedno zaznamo v starem delu mesta, saj je bila večina drugih stavb zgrajena v poznem 19. stoletju.

Do konca prve svetovne vojne so v Slovenj Gradcu prevladovali nemško govoreči prebivalci, ki so po koncu konflikta emigrirali v Avstrijo, Slovenj Gradec pa je počasi postal slovensko govoreča skupnost. Med drugo svetovno vojno so mesto okupirali nacisti in pričeli izvajati agresiven program germanizacije, kar je morda razlog za nastanek jugoslovansko partizanskega gibanja v tem predelu Slovenije. V povojnem obdobju se je mesto hitro razvijalo, k čemur je pripomogla industrializacija, tako da je postalo gospodarsko in politično središče Koroške. Kljub spremembam v zadnjih letih je stari del mesta še vedno fascinanten predel za sprehajanje in uživanje v mešanici arhitekturnih slogov ter povezavah med različnimi obdobji, pri čemer je na nekaterih delih še vedno vidno obzidje, ki je obdajalo naselje v srednjem veku. V tem predelu mesta boste našli tudi cerkev iz 13. stoletja, ki je posvečena sv. Elizabeti Ogrski ter bivšo mestno hišo, v kateri zdaj domuje Koroška galerija likovnih umetnosti in Koroški pokrajinski muzej.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

KOROŠKI POKRAJINSKI MUZEJ

Muzej se nahaja v stari mestni hiši in zajema različne stalne zbirke, ki prikazujejo dolgo zgodovino Slovenj Gradca ter Koroške. Ogledate si lahko tudi zbirko afriške umetnosti, ki jo je v 1950ih in 60ih zbral lokalni zdravnik ter raznoliko Sokoličevo zbirko, ki vsebuje predmete, katere je zbral lokalni duhovnik, pri čemer mnogi prikazujejo, kakšno je bilo v preteklosti življenje na Koroškem.

KOROŠKA GALERIJA LIKOVNIH UMETNOSTI

Tudi galerija se nahaja v stari mestni hiši, osredotoča pa se na dela Jožeta Tisnikarja, priznanega slovenskega slikarja, ki je ustvarjal naivno umetnost in se specializiral za mračna, a pogosto humorna dela, ki prikazujejo živali in smrt. Če vam to ne leži, si lahko ogledate tudi bolj tradicionalne bronaste kipe Franca Bernekerja ter kakšno od začasnih razstav. Pred mestno hišo stoji kip vitkega in gladkega venetskega konja, ki ga je izdelal slovenski oblikovalec Oskar Kogoj. Kip je postal neke vrste neuradni simbol Slovenj Gradca. 

Lakes slovenia jezera slovenija

CERKEV SV. ELIZABETE IN CERKEV SV. DUHA

Cerkev sv. Elizabete je bila posvečena leta 1251 in se nahaja v središču Slovenj Gradca. Prvotna srednjeveška zgradba je v 15. in 17. stoletju dobila številne dodatke, tako da gre za privlačno mešanico slogov – romanskega, gotskega in baročnega. Morda še bolj zanimiva pa je notranjost cerkve, ki je okrašena v baročnem slogu, z zlatim oltarjem in prižnico ter mnogimi slikami, ki so jih tekom stoletij ustvarili lokalni mojstri. Prav tako ne spreglejte sosednje cerkve sv. Duha, očarljive gotske stavbe, ki je bila dokončana v 15. stoletju in je okrašena s freskami.