Kam na izlet? Žiri

Pot se začne na koncu doline

Če se Slovenija nahaja na geografskem križišču Evrope – saj se znotraj njenih meja združujejo Alpe, velike vzhodne planote in Sredozemlje – in če se Žiri nahajajo v središču Slovenije, potem je po naših izračunih to majhno naselje z manj kot 5000 prebivalci neuradno središče Evrope! Morda malce pretiravamo, vendar se Žiri nahajajo na zavidanja vredni lokaciji, v majhni kotlini na koncu Poljanske doline, le kratko vožnjo od Škofje Loke na vzhodu, Vrhnike na jugu in Idrije na zahodu. Kljub temu pa Žiri niso bile vedno v središču pozornosti, pravzaprav so bile večino svoje zgodovine mejno naselje med velikimi cesarstvi vzhoda in zahoda – nazadnje v času prve in druge svetovne vojne, ko so se nahajale le nekaj kilometrov od meje, ki je ločevala Italijo in Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev. V letih po drugi svetovni vojni so se meje ponovno premaknile in dale Žirem nekoliko več prostora, da so lahko zadihale. To je bil čas, ko je najbolj prepoznavno podjetje naselja, Alpina, pričelo rasti od majhnega koncerna lokalnih čevljarjev do mednarodnega podjetja, kot ga poznamo danes. Alpina je večkratni dobitnik prestižne Red Dot nagrade za oblikovanje in mnoge izmed njihovih zmagovalnih modelov si lahko ogledamo v sklopu posebne razstave v mestnem muzeju.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

MUZEJ ŽIRI

Glavna turistična znamenitost v samem naselju Žiri je dobro vzdrževani mestni muzej, ki je razporejen tematsko, da prestavi glavna področja, ki so pomembna za mesto in širšo okolico. Nahaja se na skrajnem južnem koncu naselja, v bivši graščini škofjeloških plemiških družin, ki so jo kasneje preoblikovali v šolo, leta 1970 pa v muzej. V pritličju se nahaja predstavitev zgodovine Žirov, vključno z obdobjem, ko so bile mejno naselje, o čemer si lahko ogledate tudi v angleščino sinhroniziran film. Če si nameravate ogledati Rupnikovo linijo in njene slovite bunkerje, predlagamo, da se najprej ustavite tam. Tu boste našli tudi zbirke o izdelavi čipke in odmevnejših dogodkih druge svetovne vojne. V prvem nadstropju se nahaja majhna, a impresivna razstava slik lokalnih umetnikov, pri čemer je večina umetnin iz zadnjih nekaj desetletij ter verjetno najbolj izčrpna predstavitev čevljarstva, kar smo ji bili kdaj priča. Obiskovalci se lahko poučijo o zgodovini obrti in si ogledajo velike vitrine čevljev in škornjev, ki so jih izdelali v lokalni tovarni Alpini – vključno s tistimi, ki jih je nosil prvi Slovenec, ki je dosegel vrh Mount Everesta, parom rdečih smučarskih škornjev, ki so podjetju leta 2008 prinesli prvo Red Dot odlikovanje in nekaj nepričakovano elegantnih kosov ženske večerne oprave.

Tabor 2, 4226 Žiri, +386 (0)31 532 798, rok.z.klemencic@gmail.com, www.muzej-ziri.si.

HIŠA KLEKLJANIH ČIPK A. PRIMOŽIČ

Žiri so sicer najbolj poznane po svoji tradiciji izdelave kakovostnih čevljev, izdelovanje čipke pa ima v regiji prav tako dolgo zgodovino – kar je razumljivo, glede na to, da se nahajajo manj kot 20 km od nesporne prestolnice izdelovanja čipke, Idrije. Najlepše primerke te imenitne obrti si lahko ogledate v majhni, a dobro založeni galeriji Primožič, ki se nahaja nasproti cerkve sv. Martina, povsem v središču naselja. Galerija se ponaša z izvrstno zbirko raznoraznih izdelkov iz čipke in sorodnih izdelkov iz 19. in 20. stoletja. V galeriji prodajajo tudi replike vzorcev iz arhiva družine Primožič, sodobne vzorce čipke ter seveda nešteto drugih izdelkov iz čipke.