Kam na izlet? Žirovnica

Kjer je Prešeren shodil.

Čudovito občino Žirovnica tvori več slikovitih vasi in naselji, ugnezdenih pod Stolom, 2,236m visoko goro severno od Ljubljane, nekaj kilometrov od avstrijske meje. Žirovnica je dežela travnikov, gozdov in gora, ki slovi kot rojstni kraj nekaterih najpomembnejših slovenskih pisateljev, vključno s Francetom Prešernom, Matijo Čopom, Franom Saleškim Finžgarjem in Janezom Jalenom. Žirovnica slovi tudi po dolgi zgodovini čebelarstva in predstavlja čudovito mešanico podeželja ter intelektualnosti, tako da vam v kateremkoli letnem času priporočamo obisk. Lahko bi našteli toliko dobrih razlogov za obisk Žirovnice, da bi napolnili zajetno knjigo. Med glavne atrakcije uvrščamo obisk muzejev v rojstnem kraju Franceta Prešerna in Matije Čopa v Vrbi ter Žirovnici, ki sta posvečena življenju teh literarnih velikanov. Oba muzeja služita tudi kot turistični informacijski točki, kjer lahko rezervirate vodeni ogled po Poti kulturne dediščine Žirovnica, ki povezuje več kulturnih znamenitosti v regiji. Prav tako si morate nujno ogledati arheološko najdišče Ajdna nad vasjo Potoki.

Tu se nahajajo ostanki iz 5. in 6. stoletja, ko je na tem mestu živela majhna skupnost ljudi, ki so po padcu rimskega imperija na goratem pobočju Stola iskali zavetje pred raznoraznimi severnimi plemeni. Obisk Ajdne je zanimiv za tiste z energijo za vzpon na goro in/ali tiste, ki jih zanima zgodovina obdobja padca rimskega imperija. V dolini Završnice se nahaja Rekreacijski park Završnica, ki ponuja dobrodošel oddih od kulture, s katero se ponaša Žirovnica. Park kar poka po šivih od številnih dišečih travnikov in zelenih gozdov. Do njega je enostavno priti, ponuja pa mnogo priložnosti za pobeg od vrveža vsakdanjega življenja, vključno s pohodništvom, plezalstvom in sprostitvijo s piknikom ob jezeru.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

Poleg drugih podeželskih radosti lahko obiščemo pašnike Potoške, Žirovniške, Zabreške in Doslovške planine, ali pa uživamo v sladkem doživetju čebelarske pustolovščine. Anton Janša (1734 – 1773) je bil pionir sodobne apikulture in prvi učitelj čebelarstva na cesarjevem dvoru na Dunaju. Janša se je s čebelami začel ukvarjati v vasi Breznica, kjer je postavil čebelnjak, ki je še danes odprt za obiskovalce. Pred odhodom vam toplo priporočamo nakup lokalnega medu in obisk župnijske cerkve. Za več informacij o tej fascinantni lokaciji obiščite izvrstno spletno stran www.visitzirovnica.si, kjer boste našli tudi priporočila za najboljšo nastanitev za noč ali dve.

ROJSTNA HIŠA DR. FRANCETA PREŠERNA

Večina obiskovalcev Slovenije dr. Franceta Prešerna prvič sreča v obliki impozantnega bronastega kipa v osrčju Ljubljane, a ne leži le v osrčju prestolnice, temveč predstavlja srce slovenske identitete in kulture. Prešeren velja za Shakespeara slovenske literature, saj je njegova poezija zmožna ubesediti duh Slovenije in Slovencev, sedma kitica njegove ‘Zdravljice’ pa je postala besedilo narodne himne. Prešeren se je rodil leta 1800 v Vrbi na Gorenjskem, njegova rojstna hiša pa je postala priljubljena turistična destinacija. Hiša je bila zgrajena v 16. stoletju, njena trenutna oblika pa sega v leto 1856, ko so jo po požaru prenovili. Leta 1939 so jo odprli kot muzej, ki  še zdaj vsako leto pritegne na tisoče obiskovalcev. Prešernova rojstna hiša je bila prva destinacija, ki so jo vpisali v register zaščitene kulturne dediščine. Zbirka predmetov iz 19. stoletja, vključno s Prešernovo zibelko in poučno razstavo o življenju tega velikega človeka, obiskovalcem nudi okno v življenje in čas tega literarnega mojstra.