Izlet na Cerkniško jezero

Presihajoče jezero, ki osupne z raznolikostjo.

Cerkniško jezero velja za eno največjih presihajočih jezer v Evropi in tudi največje jezero v Sloveniji, ko je napolnjeno z vodo. Ko je vode največ, površina jezera meri mogočnih 30 kvadratnih kilometrov. 

Voda se na kraškem polju običajno zadrži do devet mesecev v letu. Močne padavine ga lahko napolnijo v nekaj dneh, voda pa odteka več tednov. 

Spoznajte ga s tradicionalnimi prevoznimi sredstvi

Jezero najpristneje doživite pri panoramski vožnji s tradicionalnim vozom s konjsko vprego ali lojtrnikom, ki je bil nekoč namenjen prevozu trave in sena. Drugi način pa je vožnja po gladini jezera z drevakom, tradicionalnim lesenim čolnom, ki je bil v preteklosti prav tako ključen za prevažanje tovora in celo živine.

V jezeru se lahko tudi kopate in lovite zelo cenjeno ščuko, ki privablja ribiče od blizu in daleč. Ko voda zmrzne, Cerkniško jezero prekrije obsežna ledena ploskev. 

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

Jezero je krasna destinacija za ljubitelje bolj adrenalinskega preživljanja časa: tukaj lahko opazujete in fotografirate tudi rjavega medveda v njegovem naravnem okolju. 

V sušnem obdobju jezero pokaže povsem drugačen obraz, saj razkrije kmetijske površine. Ob jezeru so opazovali polovico vseh v Evropi živečih vrst ptic.

Odkrijte slovenska jezera tukaj!

Obiščite muzej Jezerski hram

Cerkniško jezero dodobra spoznate v muzeju Cerkniškega jezera Jezerski Hram v vasici Dolenje Jezero. Ta že vrsto let predstavlja kulturno-informacijsko doživljajsko središče za obiskovalce jezera. V muzeju si lahko ogledate etnološko zbirko ter spoznate jezero v vseh štirih letnih časih. Hiša izročila vas popelje v svet rokodelstva vse od leta 1894.

Še nekaj zanimivosti Cerkniškega jezera

Vasica Otok na Otoku je v obdobju polnega jezera edina otoška vas v Sloveniji.

Zgodba iz arhiva: Cerkniško jezero je prvič omenjeno že v antiki, na zemljevidih Evrope pa se pojavlja vse od 15. stoletja.  

Zakaj sem izbrala to jezero? Cerkniško jezero je geografska in turistična posebnost na svetovni ravni, zato bi bila knjiga brez njega nepopolna. Včasih je polno vode, ki se razliva po pokrajini, naslednjič preseneti z odsotnostjo. Vsakokrat osupne s svojo izjemno raznolikostjo in drugačnostjo.

Legende o Cerkniškem jezeru

Cerkniško jezero – prva legenda

Nekdaj sta na Cerkniškem stala dva gradova, karlovški in šteberški, vsak na svojem koncu doline. Šteberčan je iz ljubosumnosti ubil Karlovčana v dvoboju pri viteških igrah in od takrat obstaja sovraštvo med obema rodovoma. Kljub temu pa sta se Šteberški sin in Karlovška hči zaljubila.

Šteberčan je sklenil zaprositi Karlovčana za roko njegove hčerke, ta pa je postavil pogoj: to se bo zgodilo samo v primeru, če bo dolino zalila voda in bo moral po hčer s čolnom. Šteberčan, obupan ob nemogoči zahtevi, je ob vrnitvi srečal velikega kosmatega moža. Mladi vitez se mu je zasmilil in mu svetoval, naj izdela močno mrežo in z njo zapre požiralno jamo. Ker voda ni mogla več odtekati v globine, je res zalila celotno dolino. Po svojo nevesto je tako res prišel s čolnom, toda kljub temu je sledila tragedija. Neki plemenitaš, ki je želel osvojiti lepo Karlovško hčer, je izvedel za Šteberčana, zato je pripravil maščevalni načrt. Nekega večera se je Šteberčan kot ponavadi odpravil k ljubici. Tudi tokrat je sledil luči na oknu Karlovškega gradu, ki mu je vsak večer kazala pot. Vendar tokrat luč ni bila prava, saj jo premaknil ljubosumni snubec. Karlovčanov čoln je vodila v požiralnik in v smrt. Ko je lepa Karlovčanka izvedela za usodo svojega ljubega, je skočila čez grajsko obzidje v jezero in utonila.

Odkrijte slovenska jezera tukaj!

Cerkniško jezero – druga legenda

V davnini je na mestu jezera ležala vas. Nekoč, na adventno nedeljo, so v vasi plesali in se zabavali dolgo v noč. V plesni dvorani se je pojavil star mož s snežno belo brado, ki je prigovarjal ljudem, naj vendar nehajo plesati, saj se bo sicer zgodila nesreča. Vrnil se je še drugič in tretjič, toda zbrana družba se je iz starca norčevala in še naprej plesala. Nenadoma se je odmašil sod v bližini, iz katerega je priteklo toliko vode, da je poplavilo celo vas. Tako je nastalo Cerkniško jezero.