Kam na izlet? Kungota

Dežela cerkva in vina

Kungota leži na zahodnem delu Slovenskih goric, v bližini avstrijske meje. To je dežela čudovitih dolin, hribov in nizkih grebenov, ki pokriva 49 kvadratnih kilometrov, v njej pa se nahaja več naselij ter vasi, kjer skupno živi okoli 5,000 prebivalcev. Občinski praznik je razdeljen na štiri dele, pri čemer je aprila najprej na vrsti Jurjevanje v Juriju ob Pesnici, junija sledi festival Cvetje pecivo v Zgornji Kungoti, julija Spodnja Kungota gosti festival Klopotec, zadnji del pa predstavlja Kmečki praznik, ki se v Svečini odvija zadnji vikend v septembru in slovi po obisku bučne ter veseljaške množice obiskovalcev. Valovita pokrajina Kungote je popolna za ljubitelje narave, saj se tu nahaja obilo pohodniških in kolesarskih poti s slikovitimi postojankami v gostoljubnih gostiščih, vinskih kleteh, turističnih kmetijah ter razglednih točkah. Če obiščete Kungoto, morate obvezno raziskati dih jemajočo pokrajino in uživati v lokalni kulturni ter arhitekturni dediščini.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

IZOBILJE CERKVA

Cerkev sv. Kunigunde v Zgornji Kungoti stoji na hribu nad naseljem in omogoča čudovit razgled na dolini. Cerkev je bila v zapisih prvič omenjena leta 1391, kljub temu pa o prvotni stavbi ni kaj dosti znanega. Današnja oblika cerkve izvira iz 18. stoletja, ko so dodali severno in južno kapelo. Notranjost je bogato okrašena z baročnimi slikami in sv. Kunigundi posvečenim visokim oltarjem. Oltarna slika v okrašenem okvirju upodablja preizkušnjo te cenjene cesarske zavetnice. Slika ponazarja sveto cesarico Kunigundo v opravi v slogu rokokoja, ki hodi po rdeči preprogi, na poti k žarečim lemežem, kjer bo dokazala svojo nedolžnost. V bližini cerkve se nahaja Hiša vseh generacij, umetniško središče in dom krajanov, kjer lahko izbirate med številnimi aktivnostmi. Tu bo vsak našel nekaj za zase, saj so na voljo delavnice, rekreacija in številne priložnosti za druženje. Cerkev sv. Kunigunde v Spodnji Kungoti je bila nekoč del admontske opatije, benediktinskega samostana v Avstriji.

Lakes slovenia jezera slovenija

Gradnjo so najverjetneje omogočili gospodje Dobrenja z gradu/dvorca, ki stoji na hribu nad cerkvijo. V cerkvi iz 18. stoletja se nahajajo trije oltarji, pri čemer visoki oltar krasijo kipci sv. Kunigunde, sv. Barbare in sv. Katarine. Pot do cerkve vas bo peljala mimo originalne vinske stiskalnice iz leta 1870. Cerkev sv. Jurija v Juriju ob Pesnici je bila prvič omenjena leta 1383. Današnja stavba je primer regionalne gotske arhitekture iz začetka 16. stoletja. Cerkev je sestavljena iz ladje, prezbiterija in zvonika, leta 1855 pa so jo temeljito prenovili. V Svečini se nahaja župnijska cerkev sv. Andreja, ki je bila prvič omenjena leta 1195 in predstavlja pomemben element lokalne dediščine. Kvadratast zvonik s strmo pločevinasto streho je povezan s pravokotno ladjo, ki se zaključi s polkrožnim prezbiterijem, ki ima enako širino in višino kot ladja. Cerkev je današnjo podobo dobila v 16. stoletju, ko so jo po turškem napadu povsem obnovili. Po letu 1730 so jo temeljito prenovili, povečali ladjo in jo zaključili s polkrožnim prezbiterijem. V tem obdobju so dodali tudi severno kapelo in oratorij na južni strani cerkve, dodatna gradbena dela pa so izvedli še v 19. stoletju. Na steni visi plaketa posvečena Andreju Perlahu (1490 – 1551), matematiku, astronomu, zdravniku in štirikratnemu dekanu in rektorju Medicinske fakultete Univerze na Dunaju, ki se je rodil v Svečini.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

VINO

Vinogradniški muzej Kebl se nahaja v 200 let stari zidanici, obkroženi z brezčasnimi gozdovi v bližini avstrijske meje. Tu je razstavljena antična oprema, različna orodja in vinska stiskalnica. Etnološka zbirka razkriva raznolike podrobnosti o ljudeh, ki so tekom prejšnjih stoletij tu živeli in delali. Leta 1848 so v spomin na odpravo tlake, v Špičniku postavili kip sv. Jurija. Od tu lahko uživate v pogledu na sloviti zaščitni znak Kungote, Srce med vinogradi. To je del poti, ki se vije med vinogradi in ima obliko srca, kar je popoln prikaz domačinov, ki so tako vztrajni kot vino, za katerega tako ljubeče skrbijo.

Ob slavnem Srcu med vinogradi se nahaja domačija Gaube, ki stoji v amfiteatru vinogradov. Tu že pet stoletij živi družina, ki z ljubeznijo in vztrajnostjo prideluje vrhunska vina. Leta 2016 je domačija Gaube s svojim vino osvojila naziv svetovnega šampiona na mednarodnem festivalu Vino Ljubljana. Z obiskovalci ponosno delijo svoje tradicije, vino in lokalne gastronomske delikatese, obiščete pa jih lahko od četrtke do nedelje, med 13.00 in 19.00, ali pa kadarkoli po predhodnem dogovoru. Kungota tako slovi po svojem vinu, da bi lahko okoli tega organizirali cele počitnice, pri čemer bi obiskali vse vinograde in pokušali lokalne sorte. Tu se poleg vina Gaube nahaja še Izletniški turizem Dreisiebner, Vinotoč Elšnik, Hiša vin Doppler, Kmetija Kren, Vinogradništvo Kren, Vinogradništvo Jamnik, Vinogradništvo Jamšek, Vinogradništvo Jarc, Vinogradništvo Leber, Vinogradništvo Mukenauer, Družinska kmetija Leber – Vračko, Vinogradništvo in sadjarstvo Vdovič, Vinogradništvo Šerbinek – Kušter, Družinska kmetija Gornik, Kmetija Pliberšek, Vino Valdhuber, Vino Falot, Turistična kmetija Vrezner Milena, Hiša Denk, Gostišče Vračko, Gostišče Arzenšek in mnogi drugi.