Izlet na jezera v parku Brdo pri Kranju

Jezera, ob katerih najdeš prijatelje med damjaki

V parku Brdo pri Kranju je enajst jezer, ki odsevajo dva obraza parka Brdo z več kot petstoletno zgodovino. Dve jezeri se nahajata v odprtem delu parka, kjer so tudi grad Brdo, Kongresni center, igrišče za golf, konjušnica z lipicanci, dragocena kiparska zbirka, čebelnjak s panjskimi končnicami znanih slovenskih slikarjev, kozolci toplarji in druge zanimivosti. 

Grad Brdo je najpomembnejši protokolarni objekt v Sloveniji. Mednarodno prepoznavnost je doživel, ko je botanik baron Karel Zois tukaj uredil prvi alpski botanični vrt. Josip Broz Tito je grad večkrat uporabljal kot poletno in protokolarno rezidenco. 

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Devet jezer se nahaja na zaprtem delu posesti

Posest se imenuje Lovišče Brdo in je popolnoma naravno območje gozdov, urejeno kot naravni rezervat za živali. Upravitelji ne posegajo veliko v gozd, saj zaupajo flori in favni, da bo sama opravila najboljše delo pri ohranjanju naravnega ekosistema. Tu prebiva več kot 200 košut, damjakov in jelenov in še 1400 drugih rastlinskih in živalskih vrst. Zaradi ohranjanja miru in čim bolj naravnega okolja je za obiskovalce vstop v lovišče omejen, namenjeno je namreč samo ribolovu v manjših skupinah v spremstvu.

Spoznajte lesen most in divjega laboda 

Jezera napaja reka Kokra, skoraj vsa pa se lahko pohvalijo z zelo čisto vodo in krasnim pogledom na Storžič. Ob tretjem jezeru je čudovit, z mahom pokrit Titov-Hruščov most, na katerem sta si v znak premirja podala roko Tito in Hruščov. Sedmo jezero je znano po labodu, ki so ga zaradi svoje divje narave in nasilnega vedenja do obiskovalcev parka iz odprtega dela parka preselili v samoto. 

Park lahko spoznavate med sprehajanjem, rekreativnim tekom, ob nedeljah pa tudi s kočijo. 

Celotno posestvo Brdo velja za kulturni spomenik in naravno vrednoto državnega pomena.

Zakaj sem izbrala ta jezera? Ko se voziš po lovišču, se lahko skoraj popolnoma približaš prijaznim in neustrašnim damjakom, ki čakajo na hrano.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj