Kam na izlet? Slovenske Konjice

V objemu plemenitih zgodb

Mesto redno prejema nagrade za svojo javno cvetlično ureditev, med drugim je prejelo zlato medaljo v panevropskem tekmovanju Entente Florale. Slovenske Konjice so mnogo let zapored osvojile tudi prvo mesto na tekmovanju Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije. Kar pa se tiče vina – mesto leži v bližini vinorodnih Škalc. To je dežela vinogradov, tako, da se pripravite na kozarec ali dva. Zavetnik Slovenskih Konjic je sv. Jurij, ki je iz lokalnih legend poznan kot junak, ki je v mesto prijezdil na belem konju, ugonobil grozljivega zmaja in prebivalce Konjic odrešil njegovega ustrahovanja. Ime mesta prihaja iz besede “konj”, zato je simbol mesta beli konj, ki ga lahko vidimo tudi na grbu. Konjice so razdeljene na Mestni trg in Stari trg, ki ju brez težav raziščemo kar peš.

Mesto se nahaja na očarljivi lokaciji, saj se na eni strani vzpenja Konjiška gora, na drugi pa sončni hribi Škalc. Slovenske Konjice imajo tudi lepo vreme, saj je povprečna poletna temperatura 28 °C, leto pa ima vsaj 90 sončnih dni. Mesto in okoliške vasi se ponašajo z obiljem kulturnih in umetniških dogodkov, od glasbe ter gledališča do umetniških razstav, literature in večerov poezije, ki za obiskovalce celo leto ustvarjajo prijetno vzdušje. Za več informacij obiščite spletno stran turistično informacijskega centra, lahko pa ga obiščete tudi osebno v starem delu mesta, kjer lahko rezervirate vstopnice za dogodke in  kupite spominke.

www.rogla-pohorje.si

ZLATI GRIČ

Ta nova vinarna se nahaja na čudovitem podeželju in pokriva celotno vzhodno področje. Ker je nova, je zelo sodobna in njena oprema vsa moderna. Grozdje uporabljajo za pridelavo vinskih letnikov in kljub temu, da je vinarna nova, ima posestvo 800-letno tradicijo pridelave vina. Vinarna slovi po svojem vrhunskem rdečem in belem vinu ter penini, ki jih lahko poskusite v ogromni degustacijski sobi. Vinska klet in center za obiskovalce se nahajata na spodnjem delu vinogradov, v veliki sodobni stavbi, ki se večinoma nahaja pod zemljo. V sredini vinogradov stoji tudi Gostilna Grič, ki se nahaja v stari vinogradniški koči. Če imate radi golf, obiščite zahtevno igrišče z devetimi luknjami, ki obkroža vinograde. Če se zaljubite tako v pokrajino kot vino, lahko tu tudi prenočite. Med vinogradi stoji stoletja star dvorec, ki v najem ponuja tri apartmaje. Izgleda kot prizor s slike ali filma, cene pa so presenetljivo nizke.  

Škalce 80, Slovenske Konjice, +386 (0)3 758 03 50, info@zlati-gric.si, 

Lakes slovenia jezera slovenija

GRAD KONJICE OZ. STARI GRAD

Grad Konjice je znan kot eden najstarejših gradov v Sloveniji. Stoji visoko na hribu nad mestom in kljub temu, da je v ruševinah, je še vedno v dovolj dobrem stanju, da lahko ponudi izjemne razglede na mesto in okoliške hribe. Prvotni lastniki gradu so bili Konjiški gospodje, ki so ga postavili v 12. stoletju, leta 1597 pa je prešel v roke družine Tattenbach. Ko je knez Windischgrätz leta 1828 postal lastnik, je bil grad že v ruševinah. Med obiskom te mogočne ruševine morate biti previdni, saj še čaka na popolno obnovo. Do gradu vas bo pripeljal zelo prijeten polurni sprehod po Zmajčkovi poti, ki vodi čez gozd Konjiške gore.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj