Kam na izlet? Škofja Loka

Idealno, znamenitosti polno srednjeveško mesto

Škofja Loka je idealno srednjeveško mesto, ki je bilo eno prvih naselij v Sloveniji. Nahaja se v neposredni bližini Ljubljane in predstavlja enega najlažjih ter najbolj nagrajujočih dnevnih izletov iz prestolnice. Glavna atrakcija je mesto samo, ki je neverjetno dobro ohranjeno, sledi pa mu izvrstna muzejska zbirka, ki se nahaja v ogromnem gradu na hribu. Za praktično vsako stavbo, mostom in uličico v starem delu mesta se skriva zgodba, zato res priporočamo, da v turistični pisarni najamete lokalnega vodiča, ki vam bo podal bolj podrobno razlago zanimive zgodovine, kulture in legend mesta, ki je vsekakor ne moremo spraviti na dve strani. Izvedeli boste tudi, zakaj je na grbu upodobljen zamorec s krono!



Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

ŠKOFJELOŠKI GRAD IN MUZEJ

Nad mestom prevladuje Loški grad, ki je viden s celotnega okoliškega podeželja. To ni le eden najbolj izvrstnih gradov v Sloveniji, v njem se nahaja tudi ena najbolj impresivnih muzejskih zbirk v državi. Grad je bil prvič uradno omenjen v zgodnjem 13. stoletju, ko je služil kot upravni sedež prostranih fevdalnih posesti, ki so bila več kot osem stoletij pod nadzorom mogočnih freisinških škofov z Bavarske. Tako kot preostanek starega mesta, so morali tudi grad povsem obnoviti po velikem potresu leta 1511, kar pomeni, da današnji načrt gradu izvira iz obdobja po potresu. Od leta 1959 v njem domuje Loški muzej, ki odlično izkoristi prostor, da predstavi zbirko, ki zajema več področij, od zgodovine in arheologije, do etnologije, prirodoslovja, umetnostne zgodovine ter lokalne obrti. Med najzanimivejše eksponate spadajo artefakti iz paleolitika, listina, s katero je cesar Oton II. Loko in okoliške dežele podelil freisinškemu škofu Abrahamu, modeli, ki prikazujejo razvoj mesta od srednjega veka do danes, dobro predstavljene razstave o prvih mestnih cehih in industriji ter odlična zbirka sodobne umetnosti, ki se nahaja v edinstvenem kletnem razstavnem prostoru. Obisk gradu vam bo omogočil tudi panoramski razgled na oddaljene vrhove zasneženih gora, zelena polja in okoliške gozdove.

Grajska Pot 13, tel. +386 (0)4 51 70 400, www.loski-muzej.si.

MESTNI TRG

Za razliko od nekaterih drugih starih mest v Sloveniji, je v Škofji Loki glavni trg še vedno aktivno središče družabnega življenja, kjer boste celo v poletnih mesecih večkrat naleteli na domačine, ki grejo po vsakodnevnih opravkih, kot turiste, ki navdušeno vihtijo svoje fotoaparate (v to skupino spadamo tudi sami). Zaradi tega dejstva in barvitih fasad stavb, ki gledajo na dolgi, ozki trg, mesto ljubkovalno kličejo ‘pisana Loka’. Leta 1511 je močan potres uničil skoraj vse do takrat zgrajene stavbe, tako da je bila večina stavb, ki danes obkrožajo trg, zgrajenih na začetku in v sredini 16. stoletja, zato so vidni številni poznogotski arhitekturni elementi.

Lakes slovenia jezera slovenija

ROKODELSKI CENTER DUO

Ta majhna galerija in delavnica se nahaja na glavnem trgu, v osrčju srednjeveške Škofje Loke. Tu si lahko ogledate in izbirate med širokim naborom rokodelskih izdelkov, udeležite pa se lahko tudi delavnic in raznih organiziranih tečajev. V galeriji se redno menjavajo razstave, ki so odprte za javnost.

Mestni trg 34, tel. +386 (0)4 511 24 60, rokodelskicenter@visitskofjaloka.si.

ŠKOFJELOŠKI PASIJON

V času velikonočnih praznikov, na trgih in ulicah Škofje Loke uprizorijo Škofjeloški pasijon, ki izvira iz leta 1721 in velja za najstarejše dramsko besedilo v slovenščini. To je eden najbolj veličastnih pasijonov na svetu, saj pri izvedbi sodeluje več kot 1,000 ljudi. Leta 2016 ga je UNESCO vpisal na Seznam nesnovne kulturne dediščine.

www.pasijon.si.

NACETOVA HIŠA

Leta 1755 je Ignacij Hofman oz. Nace, kot so ga klicali sosedje, povsem prenovil svojo hišo v naselju Puštal, ki se nahaja na drugem bregu Sore. Od takrat je ostala hiša praktično nespremenjena, z izjemo renovacij v sredini 18. stoletja, ki so ji dale nezmotljivo baročno podobo. Prvotno naj bi bila zgrajena približno 200 let pred obnovo, o čemer pričajo redki poznogotski kamniti okrasi v kleti in dve ‘črni kuhinji’, ki delujeta še danes. V notranjosti se nahaja pohištvo in osebni predmeti, ki so jih tekom stoletij zbrali prebivalci hiše. Danes je hiša odprta za javnost in obratuje kot avtentičen etnografski muzej.

Puštal 74, tel. +386 (0) 40 500 791.

TURISTIČNO INFORMACIJSKI CENTER

Naj vas ne zavede dejstvo, da se nahaja v bivši bencinski črpalki, škofjeloški turistični center je nujna prva postojanka za vse, ki prvič obiščete mesto. V centru boste našli ogromno večjezičnih brošur, zemljevidov, prospektov, vodnikov in katalogov, skratka vse, kar potrebujete za raziskovanje Škofje Loke ter širše okolice. Naokrog se lahko podate sami, lahko pa prijazno osebje za vas organizira vodene oglede, najem kolesa in/ali nastanitev. Slednje še posebej priporočamo, če nameravate obiskati eno izmed turističnih kmetij – ki jo vsekakor morate. TIC boste opazili na svoji desni, tik preden pridete do parkirišča pred mestnim obzidjem.

Kidričeva 1a, tel. +386 (0)4 517 06 00/+386 (0)51 427 827, info@visitskofjaloka.si,www.visitskofjaloka.si.