Izlet na Bohinjsko jezero

Očarljivo jezero, ki mu pristajajo oblačila vseh letnih časov

Bohinjsko jezero ledeniškega nastanka je največje naravno jezero v Sloveniji. Leži v osrčju Triglavskega narodnega parka in je eno najbolj priljubljenih naravnih znamenitosti in jezer v Sloveniji. 

S svojo velikostjo daje ogromno priložnosti za aktivno preživljanje časa na in ob vodi v vseh letnih časih.

Jezero vabi k različnim športom

V čolnarni si lahko sposodite čolne, supe, kanuje, kajake, se prepustite vodenemu raftingu po Savi Bohinjki ali pa se po gladini jezera zapeljete s turistično ladjico. V jezeru se lahko tudi potapljate ali lovite ribe.

Bohinjsko jezero je čisto in primerno za kopanje. V poletnih mesecih se temperatura giblje med 19 in 22 °C.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

V bližini se nahaja adrenalinski park, na svoj račun pa boste na prireditvenem prostoru Pod skalco prišli tudi ljubitelji športnega plezanja. Jezero si lahko ogledate tudi z jadralnim padalom.

Okoli jezera je urejena krožna pot

Pot je dolga okoli 12 kilometrov, ki jo lahko prehodite, pretečete ali obkrožite z gorskim kolesom.

Na vzhodnem bregu jezera v kraju Ribčev Laz ob znamenitem kamnitem mostu stoji cerkev sv. Janeza Krstnika.

Jezero je prizorišče mnogih prireditev

Ob jezeru prirejajo tradicionalne športne in kulturne prireditve, kot so vasovanje in kmečka ohcet, kresna noč, tek štirih srčnih mož, kravji bal festival Kanal in Festival alpskega cvetja.

Bohinjsko jezero je tudi izhodišče za mnoge prelepe planinske poti, od nižjih do najvišjih vrhov. Okolica Bohinja ponuja več kot 300 km poti do planin, gora in razglednih točk. Ob obisku jezera ne pozabite na slikovit slap Savica, od koder vas bodo pohodniške poti ponesle tudi do znamenitih Triglavskih sedmerih jezer.

Iz Bohinjskega jezera odteka druga najkrajša reka v Sloveniji

Druga najkrajša reka pri nas reka Jezernica se od sotočja z Mostnico imenuje Sava Bohinjka.

Zanimivost: v zadnjih 9000 letih se je njegova gladina znižala za 16 metrov, kar pritrjuje dejstvu, da vsako jezero nekoč presahne. A vendar brez skrbi, ne bo izginilo pred našimi očmi.

Zakaj sem izbrala to jezero? Tudi brez Bohinjskega jezera preprosto ne more biti knjige o jezerih Slovenije. Očarljivo jezero je polno navdiha celo leto, saj mu pristajajo oblačila vseh letnih časov.