Kam na izlet? Žalec

Dežela zelenega zlata

Žalec je največje mesto v Spodnji Savinjski dolini zahodno od Celja. V zgodovinskih zapisih se je prvič pojavil nekje v poznem 12. stoletju, približno stoletje kasneje pa je pridobil pravice trga. Obdobje renesanse je bilo za Žalec težavno, saj je bil pogosto tarča turških vpadov, do poznega 17. stoletja pa se je uveljavil kot delovna kmetijska skupnost in ena od mnogih postojank na poti z Dunaja do Trsta. Usodo mesta so za vedno spremenila zadnja leta 19. stoletja.

Zgodba Žalca je klasičen primer priljubljenega pregovora med sodobnimi managerji, ki pravi, da ni problemov, temveč so le priložnosti. Ko je v sredini 1870ih bolezen uničila večino poljščin v regiji, je lokalni plemič in rezident graščine Novo Celje, Janez Hausenbichler predlagal, naj ne posadijo spet enakih nizko donosnih poljščin, temveč raje sadike slovitega württemberškega hmelja, ki se jih je med svojim zadnjim obiskom Nemčije po čistem naključju spomnil pretihotapiti domov. Kmetje so se strinjali in izkazalo se je, da ima dolina popolno podnebje za gojenje hmelja. Ostalo, kot pravijo, pa je zgodovina.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

EKOMUZEJ HMELJARSTVA IN PIVOVARSTVA SLOVENIJE

Spodnja Savinjska dolina je znana tudi kot Dolina zelenega zlata, saj velja za eno vodilnih regij pridelave hmelja na svetu. Od leta 2009 se tu nahaja eden najbolje organiziranih, informativnih in zanimivih muzejev hmeljarstva. Prostore ima v stavbi, kjer so nekoč sušili sveže obrani hmelj, zato so večino stavbe enostavno prenovili in jo spremenili v del razstave. Ohranili so velike sobe s tlemi iz staranega lesa, navpični jašek v katerem se je sušil hmelj in velike peči. Posamezne razstave združujejo etnološke zbirke, zgodovinsko dokumentacijo in interaktivne elemente, ki obiskovalce skupaj popeljejo skozi zgodbo hmelja, tako v Savinjski regiji kot na splošno. Za nas je bil vrhunec obiska kratka video predstavitev v zgornjem nadstropju. Ne želimo ustvariti nerealnih pričakovanj, ampak izmed nešteto muzejskih filmov in predstavitev, ki smo si jih tekom let ogledali, je bil ta nedvomno daleč najbolj zabaven. Film predstavlja resničen novinarski prispevek iz zgodnjih 1960ih, ki so ga pridobili iz arhivov RTV Slovenija. Glasba, humor in komentar so enostavno popolni, obenem pa se boste še nekaj naučili o zgodovini gojenja in obiranja hmelja v regiji. Voden ogled se zaključi v pritlični sobi za degustacije, kjer boste lahko poskusili vrček hišnega piva Kukca. Pivo je poimenovano po legendarnem Simonu Kukcu iz Žalca, ki je konec 19. stoletja kupil in močno razširil proizvodnjo slovenske Pivovarne Laško.

Cesta Žalskega tabora 2, +386 (0)3 571 80 21, ekomuzej@siol.net, www.ekomuzej-hmelj.si. 

SAVINOVA HIŠA

Rojstna hiša Rista Savina (1859-1948) predstavlja kulturno (in geografsko) srce Žalca ter najbolj smiselno začetno točko obiska mesta. Savin, rojen kot Friderik Širca, je bil odlikovan častnik v avstroogrski vojski in dovršen skladatelj. Kljub temu, da se je začel že v zgodnjih letih aktivno zanimati za glasbo, se je po končani šoli pridružil vojski. Tekom dolge in uspešne vojaške kariere je bil nameščen v različnih mestih cesarstva (Dunaj, Sarajevo in Praga), kjer je bil deležen neuradne izobrazbe o velikih glasbenih gibanjih tistega časa. Občasno je tudi sam nastopal v javnosti, in sicer kot pianist ali pevec. Po prvi svetovni vojni se je upokojil s činom generalmajorja in se vrnil v Žalec, kjer se je ponovno začel redno ukvarjati z glasbo (in se poročil s precej mlajšo žensko). V prvem nadstropju se nahaja zbirka Savinovih osebnih predmetov, vključno s pohištvom, fotografijami, umetniškimi deli, vojaškimi odlikovanji, notami in drugimi spomini, galerija, posvečena delom priznane slovenske slikarke Jelice Žuže ter prenovljena galerija Savinjskih likovnikov. V pritličju lahko obiščete prostore Turistično informacijskega centra, ki je dobro založen z informacijami o Žalcu in ostalih petih občinah, ki sestavljajo Spodnjo Savinjsko dolino. Poleti se na dvorišču za stavbo ob večerih pogosto odvijajo koncerti in drugi dogodki.

Šlandrov trg 25, +386 (0)3 710 04 34, zkst.tic@siol.net, www.turizem-zalec.si. 

FONTANA PIV ZELENO ZLATO

Konec leta 2016 se je Žalec znašel v središču mednarodnih medijskih žarometov, ko so v parku v mestnem središču odprli prvo ‘fontano piva’ na svetu. To je primeren objekt za mesto s tako dolgoletno in barvito dediščino hmeljarstva in pivovarstva. Po več letih razprav in načrtovanja so se odločili za zasnovo, ki predstavlja simbolno hmeljsko kobulo, izraženo v dveh zelenih polkrogih oz. fontanah, eno pivsko in eno vodno. To sicer ni fontana v tradicionalnem smislu, kjer tekočina prosto šprica v zrak (to bi bilo lahko nevarno in najverjetneje protizakonito), temveč neke vrste samopostrežni bar, ki je hkrati zanimiva javna umetnina. Kako pa poteka točenje? Obiskovalci lahko kupijo spominske pivske vrčke, ki jih je oblikoval priznan slovenski umetnik Oskar Kogoj in potem pri pipah izberejo do šest 100ml vzorcev lokalnih piv, ki jih želijo poskusiti. Za podrobnosti poskrbi napredna tehnologija, saj je vsak vrček opremljen z mikročipom, ki opravi vse potrebne izračune. Pivski vrčki so naprodaj v bližnji trgovini, Turistično informacijskem centru in Ekomuzeju. 

Savinjska cesta 11, www.beerfountain.eu. 

RIMSKA NEKROPOLA

Celo v mestu, ki se ponaša s tako bogato zgodovino, je rimska nekropola nekaj posebnega. Nihče ni vedel, da se tu nahaja nekropola, dokler niso leta 1952 med delom v sadovnjaku po slučaju odkrili kipa sedeče ženske. Takoj je postalo jasno, da so našli nekaj posebnega, zato so izkopavanja, ki so trajala do leta 1956 prevzeli strokovnjaki Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Pokrajinskega muzeja Celje in Univerze v Ljubljani. Leta 1960 so odprli arheološki park s štirimi popolnoma ohranjenimi grobnicami in mnogimi majhnimi nagrobniki. Ta nekropola danes velja za eno najpomembnejših nahajališč rimskih ostankov v Sloveniji in Srednji Evropi. Največja grobnica je 8 m visoka Spektacijeva grobnica, ki si jo je dal zgraditi Gaj Spektacij Finit, župan Celeie, v njej pa so verjetno pokopali tudi njegovo ženo in sina. Grobnico so najverjetneje zgradili med letoma 161 in 211, na strehi pa je upodobljena Meduzina glava, ki varuje pokopano družino.

Med najbolj čudovitimi je zagotovo grobnica Enijcev, ki izgleda kot majhna kapela, na podlagi kipov in reliefov pa sklepajo, da je bila zgrajena okoli leta 138. Relief na sprednji strani žare upodablja grškega boga Zevsa. Nekropola je prvotno začela rasti pred približno 2,000 leti, ob pomembni rimski cesti, ki je potekala skozi Šempeter in povezovala več rimskih mest. V bližini so živeli mnogi pomembni Rimljani in nekateri so bili v nekropoli tudi pokopani. Med izkopavanji so odkrili tudi del pokopališča, ki je potonil v času velike poplave v 3. stoletju. Grobnice, ki so bile najbližje reki, so padle v vodo, kasneje pa jih je rečni pesek prekril in s tem tudi pomagal tako dobro ohraniti.

Šempeter, +386 3 70 02 056, info@td-sempeter.si, www.td-sempeter.si. 

RIBNIK VRBJE

To zavarovano območje je zatočišče za ptice in obenem izvrstna lokacija za opazovanje le-teh, saj lahko tu najdemo več kot 170 različnih vrst. Ob ribniku Vrbje bi lahko brez težav preživeli kar nekaj sproščujočih uric in spokojno opazovali oblake. Če želite, pa ste lahko tudi bolj aktivni. Otroci lahko jezdijo konje, pot okoli ribnika pa je izredno priljubljena med tekači. Območje meri dobrih 13 hektarjev, v ribniku pa poteka vzreja toplovodnih vrst rib. Okoli ribnika si lahko ogledate lesene skulpture, ki jih je ustvaril lokalni umetnik Vinko Kovačec. Obiščete pa lahko tudi informacijski center, ki je odprt od pomladi do jeseni in ponuja bogat program otroških in poučnih delavnic. Tu lahko dobite tudi turistične brošure, ali si izposodite palice za nordijsko hojo. Ribnik in park lahko raziščete sami, ali v sklopu vodenega ogleda. Če vnaprej pokličete Turistično informacijski center Žalec, vam lahko priskrbijo lokalnega turističnega vodiča. 

JAMA PEKEL

Izmed vseh številnih slovenskih jam, ki so odprte za javnost, jama Pekel verjetno ponuja največ za ceno vstopnice, obenem pa se ponaša še z enim najboljših imen na svetu. A ne skrbite, ime je dobila zaradi pare, ki se iz nje kadi pozimi, ko zunanja temperatura postane nižja od konstantne temperature v jami. V njej nekoliko ironično prebiva tudi izredno redka vrsta slepega hrošča, ki so ga v 1930ih poimenovali po Hitlerju. Voden ogled traja približno eno uro in od začetka do konca pokrije okoli 1,200 m, kar vključuje vzpon iz spodnjega ‘vodnega’ dela jame do zgornjega ‘suhega’ dela. Nekateri deli poti so izredno ozki, po močnem deževju pa lahko postanejo spolzki, zato priporočamo primerno obutev. Po poti si boste lahko ogledali izjemno raznolik nabor stalaktitov in stalagmitov (pri čemer nekateri spominjajo na živali, ljudi in mejno neprimerne dele telesa, ki vam jih bo vodič morda izpostavil) in nekaj velikih rovov. Nam se je zdel najzanimivejši tihi rov, kjer se ne sliši niti vode iz drugih delov jame ter 4 m visok slap, ki velja za najvišji podzemni slap v Sloveniji, za javnost pa so ga odprli šele leta 1997.

+386 (0)3 57 02 138, www.td-sempeter.si. 

TURISTIČNO INFORMACIJSKI CENTER

Turistično informacijski center Žalec se nahaja v središču mesta, v pritličju Savinove hiše. Poleg kupov promocijskih materialov in zemljevidov vseh šestih občin Spodnje Savinjske doline lahko tu najdete tudi razstavljena dela Oskarja Kogoja, med katerimi jih je nekaj tudi naprodaj. Tu lahko najenostavneje kupite tudi vstopnice za lokalne dogodke, ali si izposodite kolesa za dnevno vožnjo.

Šlandrov trg 25, +386 (0)3 710 04 34, zkst.tic@siol.net, www.zkst-zalec.si. 

ŽALEC V ŠTEVILKAHŠtevilo prebivalcev (občina): 21340 Število prebivalcev (mesto): 4.878 Velikost: 117.1 km2 Občinski praznik: 6. september Poštna številka: 3310 Poznan po: Fontani piv Zeleno zlato