Kam na izlet? Lukovica

Čudovite cerkve v Črnem grabnu

Lukovica je občina šele razmeroma kratek čas (ta naziv je prejela leta 1995), a njena lokacija med bujnimi zelenimi dolinami in hribi, po katerih so razpršene vasice, pomeni, da gre še za eno slikovito postojanko v tej že tako izredno slikoviti regiji. Lukovica je že od nekdaj pomembna tranzitna točka, saj stoji na lokaciji bivše rimske ceste, ki je vodila vzhodno od Emone (kot se je Ljubljana imenovala v rimskih časih), prav tako pa je tu včasih potekala stara deželna meja med Gorenjsko in Štajersko.

V sodobnih časih predstavlja točko na polovici poti med Ljubljano in Celjem. Kljub temu v Lukovico ne boste prišli zaradi cest, temveč izjemne količine fascinantnih znamenitosti, ki se nahajajo na tem drobnem podolgovatem območju. Tu se nahaja 66 vasi, 15 cerkva in 11 pokopališč, vse to za približno šest tisoč ljudi. Med cerkvami boste v Gradišču našli cerkev sv. Marjete, ki ponuja 360-stopinjski razgled na doline, v Spodnjih Praprečah se nahaja cerkev sv. Luke, kjer so imeli prvo luteransko mašo v Sloveniji, v bližini Golčaja pa si lahko ogledate čudovito izolirano cerkev sv. Neže. Naselja se raztezajo čez dolino Črnega grabna, ki jo na severu obdaja Tuhinjska, na jugu pa Moravška dolina, kar zagotavlja naravne lepote na vseh straneh in več odličnih pohodniških poti. Ljubitelji čebel lahko na Brdu pri Lukovici obiščejo Čebelarski center Slovenije, ki se nahaja tik ob gradu Brdo iz 16. stoletja.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

ČEBELARSKI CENTER SLOVENIJE

Dandanes ne mine niti teden, ne da bi mednarodni mediji poročali, v kakšni nevarnosti bi se znašlo človeštvo, če bi skromna čebela izumrla. Kdaj bi bil lahko boljši čas, da se poučite o zgodovini čebelarstva v državi, ki trdi, da je na čebele čustveno navezana bolj kot katerakoli druga? Slovenija je edina država EU, ki je zaščitila svoje avtohtone čebele. Govorimo seveda o kranjski čebeli (Apis mellifera carnica za znanstvenike), marljivi, nežni in skromni čebeli z odličnim občutkom za orientacijo. Prva slovenska čebelarska zveza je bila ustanovljena leta 1873 v Ljubljani, državni čebelarski center pa se nahaja na Brdu pri Lukovici. Čebelarstvo je ena najstarejših kmetijskih panog in v centru boste lahko spoznali zgodovino čebelarstva v Sloveniji, bolje razumeli skrivnostno življenje čebel ter poskusili in kupili fantastičen lokalno pridelan med. Priporočamo predvsem lipov med. Tu se lahko poučite tudi o starodavni umetnosti apiterapije, vede o tem, kako čebelje pridelke uporabiti v zdravstvene namene. V centru je tudi trgovina kjer lahko kupite raznovrstne čebelje dobrote. Če vsi ti čebelji vidiki niso dovolj, da vas pritegnejo, naj omenimo, da se center nahaja v absolutno idilični okolici. Vodeni ogledi centra (v različnih jezikih) potekajo po predhodnem dogovoru-

Brdo pri Lukovici 8, Lukovica, +386 (0)1 72 96 102, barbara.dimc@czs.si, www.czs.si.

Lakes slovenia jezera slovenija

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

CERKEV SV. NEŽE

Priznamo, da do nje ni ravno najlažje priti. Večino cerkva v regiji obkroža vas ali mesto, kljub temu, da so skoraj vse postavljene na hribih. To ne velja za cerkev sv. Neže v bližini Golčaja, saj so edine vidne vasi tiste, ki so razpršene po čudoviti pokrajini, ki si jo lahko ogledamo med vzponom. To je najstarejša cerkev v Črnem grabnu, ki se ponaša tudi z najstarejšim zvonikom (postavljenim leta 1423) v ljubljanski nadškofiji. Pred cerkvijo dostojanstveno stojijo ruševine zakristanove hiše, kar še poveča občutek izoliranosti te čudovite majhne cerkve. V notranjosti se nahaja kasetiran strop iz 17. stoletja (obnovljen na začetku 1990ih), ki je resnično osupljiv in unikaten. Če si želite ogledati notranjost, morate poklicati v naprej, ali pa cerkev obiščite na enega od verskih praznikov.