Izlet na Kočevsko jezero

Kočevsko ali Rudniško jezero je eno izmed največjih naravnih znamenitosti Kočevske in sodi med najčistejša jezera v Sloveniji. Nastalo je na dnu rudniške kotanje, v kateri so do leta 1979 z dnevnim kopom kopali rjavi premog.

V času delovanja rudnika je v kotanjo pritekal rudniški potok, ki je polnil dve večji luži, katerih vodo so v času obratovanja rudnika prečrpavali in uporabljali pri separaciji premoga. Vodo so po velikih ceveh odvajali v bližnjo reko Rinžo. Ko so delo v rudniku ustavili, je voda polagoma napolnila kotanjo.

Kočevsko jezero je najbolj znano po ogromnih ribah

Kočevsko ezero je zelo priljubljeno za ljubitelje ribolova – v njem namreč prevladujejo krapi, težki tudi do 25 kg, somi, dolgi tudi preko dveh metrov, ščuke, smuči, amurji, kleni, linji, rdečeperke in druge vrste rib. Dovolilnice za ribolov lahko kupite v Turistično-informativnem centru TIC Jezero ali v gostilni Ribič s prelepim razgledom na jezero.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Okoli Kočevskega jezera je speljana tri kilometre dolga naravoslovna učna pot, ki jo imamo domačini in obiskovalci radi za tek, kolesarjenje ali sprehode. Jezero je primerno za plavanje, ponuja pa tudi druge rekreacijske možnosti, kot so čolnarjenje, supanje, jadranje in potapljanje. Če zima ponudi dovolj mraza, pa tudi drsanje. Okolica jezera je bogata z različnimi vrstami rastlin in živali, Kočevsko jezero pa je tudi gnezdišče za mnoge vrste ptic, med katerimi je precej vrst tudi na rdečem seznamu ogroženih gnezdilk v Sloveniji. Do sedaj so ornitologi zabeležili skoraj 70 vrst gnezdilk.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

Meni je zelo ljubo zaradi nežnih brez

Na skrajni severni strani območja Kočevskega jezera se nahaja borov gozd, ki predstavlja rastiščno posebnost na Kočevskem. Mene pa vedno znova očarajo breze na obali Kočevskega jezera, ki mu dajejo značilno podobo. In ob vsakem obisku preseneti z novimi čudovitostmi.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

Zakaj sem izbrala to jezero? Na Kočevsko jezero me veže neskončno spominov. Je prvo in najbolj Moje jezero v zbirki. Na koncu knjige sem mu posvetila še nekaj strani, da ga spoznate v različnih delih leta z različnimi odtenki odsevov.

Leave a Comment

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *