Kam na izlet? Dobrovnik

Spokojen oddih ob madžarski meji

Občino Dobrovnik sestavljata drobni naselji Strehovci in Žitkovci ter istoimenska vasica, po kateri je občina poimenovana. Dobrovnik pokriva 30 kvadratnih kilometrov raznolike narave, od nižinskih polj in travnikov do gostih gozdov ter mirnih jezer. Občina na direktnem vzhodu ljubeče objema madžarsko mejo in postaja vse bolj priljubljena kot turistična destinacija, zahvaljujoč predvsem kombinaciji svoje edinstvene kulturne dediščine ter prijaznosti lokalnih prebivalcev. V osrčju okolice leži Bukovniško jezero, umetno vodno telo, ki zajema 8 hektarjev vode v tihi in odmaknjeni dolini kostanjev ter bukev. Kot gre od takega podeželskega kraja pričakovati, je kulturnih znamenitosti bolj malo.

Redka izjema je drobna kapela sv. Vida, ki se nahaja v bližini jezera, etnografska hiša Györgya Dobronokija, muzej in kulturni center v njegovi stari hiši v Dobrovniku ter tako imenovana Deákova soba v Žitkovcih, poimenovana po Ferencu Deáku (1803 – 1876), madžarskem politiku, pisatelju in odvetniku, ki se je rodil v vasi. Ljudje to regijo obiščejo predvsem zaradi narave, saj naj bi imel ta odročni kraj posebne moči. Najslavnejša turistična atrakcija v okolici je v gozdu skriti Vidov izvir, ki naj bi imel sposobnost pozdraviti vse od slabega vida do resnih prebavnih težav.

BUKOVNIŠKO JEZERO

Okolica okrog kapele sv. Vida in Vidovega izvira zajema številne energijske točke, ki naj bi oddajale blagodejno in zdravilno talno radiacijo, ki izboljša zdravje in dobro počutje ljudi. Zabeležili in označili so 26 tovrstnih točk. Obiskovalci se bodo tu lahko sprostili in si povrnili moč. Če bi radi preizkusili svoje športne in pustolovske sposobnosti, obiščite Pustolovski park Bukovniško jezero, ki predstavlja odličen prostor za počitek, relaksacijo in zabavo. Nahaja se v čudovitem gozdu, ki obkroža Bukovniško jezero. V središču te neokrnjene narave lahko obiskovalci preizkusijo svoje sposobnosti na 58 različnih načinov. Plezalne poti so posebej oblikovali glede na starost in sposobnost, tako da so primerne tako za mlajše kot za starejše plezalce. Več o Bukovniškem jezeru si preberite tukaj.

TROPSKI VRT IN AKTIVNOSTI

Izobilje Panonske nižine je obogateno z živobarvno divjino, ki se nahaja v tropskem vrtu. Poleg orhidej si lahko ogledate širok nabor tropskih rastlin, ki rastejo v rastlinjakih, med drugim vanilijo, kavovec, poper, papajo, banane in ananase. V Etnografski hiši Györgya Dobronokija v Dobrovniku in Deákovi sobi v Žitkovcih so razstavljeni številni dokumenti ter arhivske fotografije slavnih prednikov iz regije. Čez leto lahko obiščete številne razstave, ki predstavljajo tradicionalne običaje, zgodovino naselja in regije, kulturo, umetnost in obrt. Stalne razstave dopolnjuje obsežen nabor dogodkov in posebnih razstav, ki jih organizira lokalna skupnost. Vsako leto priredijo razstavo velikonočnih pirhov, Martinovo pojedino ter Praznik vina in perecov, ki slavi lokalna vina ter tradicionalne pečene dobrote. Čez celo leto se odvijajo tudi raznorazni kulturni, športni, umetniški in obrtniški dogodki, ki popestrijo dan tako lokalnim prebivalcem kot tudi turistom. Za več informacij kontaktirajte Zavod za okolje in turizem Dobrovnik, +386 25 77 68 88, www.bukovniskojezero.si ter občino Dobrovnik, www.dobrovnik.si. 

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj