Kam na izlet? Brežice

Kulturna prestolnica Posavja

Brežice so imele tekom svoje burne zgodovine vedno vzdušje mejnega mesta, kar je bila za prebivalce tako prednost kot tudi slabost. Zahvaljujoč strateškemu položaju ob tako imenovani Vojni fronti proti osmanskim Turkom, se je Avstrijsko cesarstvo zelo potrudilo pri investiranju v mesto in njegovo obrambo – predvsem s postavitvijo ogromnega obrambnega gradu, ki je še danes v odličnem stanju. V gradu se nahaja Posavski muzej Brežice ter čudovita viteška dvorana. Lokacija na mejnem območju je s seboj prinesla tudi mnoge težave, najprej s strani Turkov, potem Nemcev med obema svetovnima vojnama in nazadnje še po razpadu Jugoslavije. Kljub temu, da je Zagreb s svojim milijonom prebivalcev oddaljen manj kot 30 km in ga lahko z višjih točk v Brežicah celo vidimo, med njima leži Schengenska meja, ki še vedno omejuje prosto prehajanje ljudi v obe smeri, čeprav se je Hrvaška leta 2013 pridružila EU. Tudi narava je bila do mesta precej muhasta.

Ime Brežice je izpeljano iz besede ‘breg’, ki je tudi sama izpeljanka iz nemškega imena Rann, reka Sava pa je že dolgo nazaj spremenila tok in tako stari del mesta ter stavbe na bivšem nabrežju, ob zahodni strani Ceste prvih borcev pustila na suhem. Po drugi strani pa je bila mati narava tudi precej radodarna, saj je območje blagoslovila s številnimi možnostmi za edinstvene atrakcije. Brežice obiskovalcem ponujajo obilo zgodovinskih, naravnih in sodobnih znamenitosti, ki jih enostavno ne morete najti nikjer drugje.

POSAVSKI MUZEJ BREŽICE

Grad je bil zgrajen v 12. stoletju na majhen griču na levem bregu Save, ki je ločevala Štajersko in Kranjsko. Salzburžani so ga postavili v upravne in obrambne namene. Ob njem je zraslo naselje, ki je leta 1353 dobilo mestne pravice. Ta dvonadstropni grad iz sredine 16. stoletja je najveličastnejša zgradba v Brežicah. Postavili so ga na mestu prejšnjega gradu, ki je bil uničen med slovenskim kmečkim uporom leta 1515. Aristokratska družina Attems je grad v mirnejšem času spremenila v svojo rezidenco. Že od leta 1949 pa v njem Posavski muzej Brežice predstavlja dediščino Posavja. To prazgodovinsko obdobje odraža arheološka zbirka. Več kot 100 eksponatov razkriva, kako so prebivalci Posavja živeli, delali, molili ter se v 19. in 20. stoletju izražali skozi slikarstvo. Zadnji del muzeja je posvečen spominu njegovega ustanovitelja, skrbnega zbiralca, dolgoletnega direktorja muzeja (1949-1963) in slikarja Franja Stiplovška. Grad Brežice ima v eni izmed najlepših baročnih dvoran posebno sobo za poroke, gosti pa tudi različne koncerte, raznorazne kulturne dogodke, praznovanja, nastope, delavnice in še mnogo več.

Cesta Prvih Borcev 1, +386 (0)7 466 05 17, +386 (0)31 708 737, www.pmb.si, vodnik@pmb.si. 

VODOVODNI STOLP

Kljub temu, da so Brežice pravo srednjeveško mesto, je bila najbolj prepoznavna znamenitost postavljena šele leta 1914. Na razpotju najstarejše ulice starega mestnega jedra (Ulica stare pravde) in glavne vstopne točke za vozila (Bizeljska cesta) so na ostankih bivšega obrambnega zidu zgradili nezgrešljiv stolp roza barve, ki je že na kilometre viden z vseh strani. Obiskovalcem pride prav, saj je z avtoceste dobro viden kot oznaka mesta, medtem ko so pomladi in poleti vse druge stavbe zakrite z bujnimi krošnjami. Na vrhu 46 m visokega krožnega stolpa stoji osemkotni rezervoar, katerega obliko so navdihnila zgodovinska nemška mesta in velja za edino tovrstno strukturo v Sloveniji, z izjemo podobnega stolpa v Kranju. Prvotno so ga postavili, ker so morali črpati vodo po ploščatem mestu, sodobna tehnologija pa je že pred mnogimi leti prevzela vlogo težnosti v vodovodu, tako da je stolp trenutno v uporabi samo kot kavarna, ki se nahaja v pritličju – kljub temu pa so vložili že več predlogov, kako bi se dalo prostore bolje uporabiti.

Lakes slovenia jezera slovenija

JOVSI IN DOBRAVA

To področje je eno od štirih slovenskih Natura 2000 območij (evropska mreža zaščitenih lokacij naravne dediščine), kljub temu pa so Jovsi in Dobrava pravzaprav dve ločeni ekološki področji, ki ju ločuje cesta od Dobove do Župelevca, nahajata pa se okoli slikovitega naselja Kapele, približno 6 km severno od Brežic. Jovsi so ravnica mokrišč med Sotlo in Kapelskimi goricami, ki je bila pogosto poplavljena, preden so začeli nadzorovati Sotlo. Danes v močvirnatih travnikih živi osupljiv nabor raznolikih rastlin in živali, med drugim tudi 80 različnih vrst ptic, vključno z ogroženim koscem. Na drugi strani hriba se nahaja Dobrava, nižinski hrastov in gabrov gozd, ki ga prečka mnogo potokov. Tako kot v Jovsih tudi tu domuje pester nabor flore in favne, kot je črna štorklja, belovrati muhar, srednji detel in zelo redka uralska sova. Jovsi in Dobrava skupaj obsegata skoraj 3000 hektarjev ter sta celo leto odprta za obiskovalce. Nasproti cerkve v Kapelah se nahaja informacijski center za obiskovalce, kjer se lahko dogovorite za voden ogled obeh območij. V centru si lahko ogledate tudi kratek angleški posnetek o obeh območjih, sodelujete v interaktivnih razstavah in seveda prevzamete brošure in drugo literaturo. Na robu Jovsev, en kilometer od centra za obiskovalce se nahaja tudi stolp za opazovanje ptic.

Kapele 20, +386 (0)7 452 30 13, dusan.klenovsek@zrsvn.si, www.zrsvn.si/life

TURISTIČNO INFORMACIJSKI CENTER

Povsem v osrčju starega dela mesta se nahaja glavna turistična pisarna, ki je praktično do stropa napolnjena s knjigami, brošurami, letaki in vodniki do raznoraznih znamenitosti ter aktivnosti v mestu in okolici, dobite pa lahko tudi informacije, kaj si ogledati in početi v drugih delih Posavja.

Cesta Prvih Borcev 22, +386 (0)7 496 69 95, info@discoverbrezice.com, www.discoverbrezice.com/mestna-hisa 

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj