Izlet na Lovrenška jezera

Jezerca, ki se po toči nasmejijo, razsvetljena v soncu

Lovrenška jezera, ki so jih nekoč poimenovali Šentlovrenška, se nahajajo med Roglo in Ribniškim Pohorjem in veljajo za največje visokogorsko barje. Med slikovitim rušjem najdemo med 11 in 22 čudovitih jezerc ali barjanskih oken. 

Jezerca so plitka in imajo edinstveno črno barvo zaradi šote, plasti odmrlih delov rastlin, ki se kopičijo na dnu jezerc.  Do Lovrenških jezer, naravnega bisera med pohorskimi gozdovi, vodi več poti, vse pa so nezahtevne in tako primerne za vsakogar. 

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

Povzpnite se na stolp, da jih spoznate z višine

Res so posebno doživetje, saj do barja in med jezerci poteka urejena pot po lesenih brveh. Ko pridete do barja, vam dobrodošlico izreče lesen razgledni stolp, s katerega se odpira lep pogled na zeleno rušje in jezerca.

Namig: k jezercem se odpravite v juliju, saj lahko na poti v okolici naberete borovnice. 

Lakes slovenia jezera slovenija

Legenda o Lovrenških jezerih

Pod Roglo je nekoč stalo veliko temno jezero, v katerem je živel povodni mož jezernik. V kraju Radoljna je v tistih časih živel kmet z lakomno ženo. Ta je moža pošiljala sekat smreke ob jezero, ko je zmanjkalo denarja, kar je jezernika hudo jezilo. H kmetu je zato poslal svojega palčka, ki mu je v zameno za smreke ponudil mošnjo cekinov. Nekaj časa je zadostovalo, toda žena je želela vedno več, in tako je kmet ponovno sekal najlepše smreke. Jezernika je to še bolj razjezilo, zato ju je opozoril, toda žena ni verjela grožnjam, mož pa je sekal in sekal. Neke noči se je nad jezerom razbesnela nevihta, voda je prestopila bregove in odplavila vse hlode in hišo zakoncev. Jezernik se je umaknil v podzemne vode Lovrenških jezer.

Zakaj sem izbrala ta jezera? Ko sem se odpravila proti jezercem, me je na poti ujela toča. Nebo je bilo temačno in razburkano. Ko pa se je prikazalo sonce, se je nebo razsvetlilo, jezerca so dobila nasmejane obraze in mi izrekla sončno dobrodošlico. Po toči res vedno posije sonce.