Doživi Posavje

Polno priložnosti

V jugovzhodnem kotu Slovenije se nahaja Posavje, ena najbolj raznolikih regij v Sloveniji, ki samo čaka, da jo raziščejo obiskovalci, ki si želijo pristnega doživetja Slovenije, brez prerivanja s trumami turistov. Kljub temu bi težko rekli, da Posavje leži izven utrjenih poti, saj se nahaja ob glavnih cestnih in železniških povezavah med Ljubljano in Zagrebom, tako da je enostavno dostopno iz obeh prestolnic. Primerno je tako za dnevni izlet kot tudi kot priročna postojanka na daljših potovanjih. Sestavlja ga šest posameznih občin – od zahoda proti vzhodu so to Radeče, Sevnica, Krško, Kostanjevica na Krki, Brežice in Bistrica ob Sotli. Posavje je poznano predvsem kot ena glavnih vinorodnih dežel Slovenije, obdarjeno pa je tudi s kopico naravnih, zgodovinskih in kulturnih znamenitosti. Med številne izstopajoče atrakcije uvrščamo čarobne repnice, vinske kleti na Bizeljskem, očarljivi stari del mesta v Krškem, čudovito obnovljeni grad v Sevnici, gručo cerkva na Svetih Gorah nad Bistrico, Galerijo Božidar Jakac v bližini otoškega mesteca Kostanjevica na Krki ter tradicionalno splavarsko doživetje, ki ga najdemo le v Radečah. Vsaka občina je sama po sebi edinstvena destinacija, a neglede na to, kateri del regije boste obiskali, ste lahko prepričani, da boste naleteli na prijazne ljudi, okusno tradicionalno hrano, izvrstno vino in čudovito naravno okolico.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

VINSKA DEŽELA

Če obstaja ena stvar, ki združuje celotno Posavje, tako kulturno kot geografsko, to, morda presenetljivo, ni Sava, po kateri se regija imenuje, temveč vino. Regija je od severa proti jugu in od vzhoda proti zahodu prekrita z vinogradi vseh oblik in velikosti, kjer domuje nešteto pridelovalcev vina – od majhnih, družinsko vodenih operacij do ene največjih vinskih zadrug v Sloveniji ter vse vmes. Kljub temu, da Posavje morda ni tako široko poznano po svojih vinih kot nekatere druge slovenske regije, lahko obiskovalcem ponudi veliko, česar preprosto ne morete najti drugje. Okus vina je še slajši, ker veste, da se nahajate v še relativno neodkritem delu države. V Posavju se nahaja toliko z vinom povezanih turističnih atrakcij, da bi bilo nemogoče sestaviti popoln seznam najboljših doživetij, tako da so sledeče le nekatere izmed zanimivosti, ki so nujne ogleda: Zidanice, repnice in grajske vinske kleti. 

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

POGORJE BOHOR

Naprej od naselja Senovo, ob severni meji občine Krško leži impozantno pogorje Bohor, katerega najvišji vrh (Veliki Javornik) se nahaja na več kot 1000m nadmorske višine. Hribi so močno preraščeni z gozdovi in prepredeni z raznolikimi stezami, ki vodijo do vrste znamenitosti, ki so vredne ogleda za pohodne navdušence in ljubitelje narave. Najbolj priljubljena je slovita Pot štirih slapov, ki vodi – kot ste morda uganili – do štirih slikovitih slapov, ki padajo iz globokih dolomitskih sotesk. Zaradi dolžine in zahtevnosti poti boste skupaj s potjo nazaj verjetno potrebovali večino dneva. Zelo priporočamo, da najamete vodiča, ali vsaj kupite detajlno topografsko karto okolice. Druga glavna znamenitost je Partizanska bolnica, ki se nahaja tik pod Velikim Javornikom. Zgrajena je bila med drugo svetovno vojno, sile okupatorja pa je zaradi oddaljene lokacije in dobro zakamuflirane oblike niso uspele odkriti. Leta 2002 je bila prenovljena in je odprta za obiskovalce.