Doživi Lokve na Veliki planini

Majhna jezerca na vijoličasti preprogi

Velika planina je največja slovenska planina in eno največjih pastirskih naselij v Evropi. Je priljubljena pohodniška izletniška točka, do katere lahko pridemo peš po označenih poteh, s kolesom ali žično nihalko iz Kamniške Bistrice.

Lokve imajo svoja imena

Na Veliki planini najdemo vsaj 26 lokev ali kalov, razkropljenih po Veliki, Mali in Gojški planini. Nekatere lokve imajo svoja imena: ena največjih je ovalna Lokev na dolini, blizu kapele Marije Snežne je Lokev za kapelo, spoznamo pa še lokev Vosranko in Urinovo lokev. Nekatere so dobile ime po pastirskih bajtah, kot so Məkwavova, Həbanova, Kocjanova, Vosranka, Črna woku in Krvava woku.

Pravljične pastirske koče so prava paša za oči

Velika planina je prava paša za oči. Številne krave se tukaj brezskrbno pasejo med okoli 140 pastirskimi kočami, ki jih prepoznamo po tipični arhitekturi. Strehe koč so krite z značilnimi smrekovimi skodlami, kar daje planini edinstven pravljičen videz.

Med lokvami Velike planine boste lahko poskusili značilne planinske, domače mlečne dobrote ali tako imenovano pastirsko malico – kislo mleko in žgance.

Jezerca vabijo na raziskovanje planine

Poleg izjemnih razgledov, okusnih jedi in prikupnih lokev si vzemite čas za ogled kapele Marije Snežne, spustite se v jamo Veternica in obiščite Preskarjev muzej, kjer boste spoznali trnič, poseben sir, znan v območju Velike planine.

Velika planina je poleti nepozabno doživetje tudi za gorske kolesarje, pozimi pa za smučarje.

Namig: Veliko planino obiščite v drugi polovici aprila ali v začetku maja, ko na planini zacveti neskončno vijoličnih žafranov. Planina se takrat spremeni v pravo pravljico.

Zakaj sem izbrala ta jezera? So krasen primer malih jezerc z imeni, ki na čudoviti planini vsako dobi svojstveno osebnost.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj