EXPANO – doživite Pomurje

Ob vstopu v Pomurje, na obrobju Murske Sobote vas ob Soboškem jezeru pozdravi Expano, paviljon, ki združuje najboljše kar ponuja Regija. V notranjosti paviljona obiščite interaktivni doživljajski park, kjer lahko s pomočjo sodobne multimedijske tehnologije občudujete naravno in kulturno dediščino. V Expanu vas čaka široka paleta dogodivščin, lahko se celo povzpnete do neba in uživate v razgledih panonske nižine iz ptičje perspektive, v balonu z vročim zrakom – brez da bi dejansko zapustili tla. S pomočjo sodobnih tehnologij zasadite svojo oljno bučo ali trto ter premikajte vodo z močjo svojih misli. Ob tem si lahko privoščite pomurske kulinarične dobrote, kupite dobrote in izdelke pomurskih kmetij in vinarjev ali organizirate poslovno srečanje.

V Expanu si ustvarite nepozaben prvi vtis regije, ki vas bo navdihnil za nadaljnje raziskovanje Pomurja. Ob Expanu vas očara jezero s številnimi priložnostmi za aktivno preživljanje prostega časa v družbi družine in prijateljev. Jezero se ponaša z vadbenim parkom za odrasle, ki ga sestavlja 34 zunanjih fitnes naprav, otroci pa uživajo na igrišču. Tik ob vadbenem parku so štiri hiške z žarom, kjer si lahko pripravite piknik na prostem ali se pomerite v aktivnostih kot so paintball, disk ali foot golf. Soboško jezero vam ob tem ponuja številne oblike športa na vodi: supanje, jadranje, vožnjo s kajakom in kanujem, idr.

MURSKA SOBOTA, srce Pomurja

Ob odkrivanju Expana in Soboškega jezera naj vas pot vodi tudi v mestno jedro. Razlogi za obisk tega zelenega mesta, so številni – drugačnost, mir, gostoljubnost, okus dobrega vina in pristne kuhinje. Sredi parka, v mestnem jedru, stoji renesančni dvorec s konca 16. stoletja. Očara z veličino in prepriča s spokojnostjo. Le pet minut hoje skozi park vas pozdravi mestni center z veličastnimi secesijskimi stavbami. Najlepša med njimi, iz leta 1907, je dom regionalnemu kulinaričnemu centru »Hranilnici prekmurskih dobrot«, kjer vas razvajajo s prekmurskimi dobrotami. Za Hranilnico prekmurskih dobrot se nahaja manjše dvorišče, ki ga mimoidoči stežka opazijo. A v poletnih večerih, ko na tem majhnem dvorišču odzvanja glasba, navdihnjena z jazz, blues, funk in ostalimi ritmi, marsikomu zastane korak. Skrito dvorišče tako postane udoben prostor, kjer si spočije srce in se nahrani duša. Vsak drugi petek se v mestnem središču odvija festival ulične kulinarike “Sočna vilica”, ki ponuja odlične lokalne jedi, eksotične okuse, vrhunska vina in izbor piv.

REKA MURA, evropska zelena amazonka

Reka Mura, pod zaščito UNESCA, očara z izjemnim rastlinskim in živalskim svetom. Doživite jo lahko kar iz čolna. Prepustite se divji pustolovščini raftinga po Muri ob spremljavi žuborenja vode. Lepoto zelenega Pomurja lahko doživite tudi na kolesu in se odpravite po več kot 600 kilometrov označenih kolesarskih poteh. V spomin na preteklost pa vas brod na Muri prepelje z levega na desni breg reke.