Kam na izlet? Loška dolina

Slovenska Sibirija

Iz objema okoliških hribovij in veličastnih starodavnih gozdov se raztezata dve veliki kraški polji, Loško polje in Babno Polje, produkta tisočletij počasnega in vztrajnega delovanja narave. Skupaj tvorita majhno občino Loška dolina, ki vam jo toplo priporočamo. Želite opazovati medvede? Ali bi radi videli risa in volka v njunem naravnem habitatu? Loška dolina vam ponuja vse to in še več. Celo skromni polh je tukaj odločilnega pomena, saj ima kraj dolgoletno tradicijo lova na te male sesalce, ki je predstavljena v Polharskem muzeju, v bližini gradu Snežnik.

Loška dolina gosti tudi številne unikatne festivale, kot so Lebdeči grad in Dežela ostrnic, ki slovi starodavno lokalno tradicijo pridelave sena. Babno Polje velja za najhladnejši poseljen del Slovenije. To dejstvo je regiji prislužilo naziv Slovenska Sibirija. A naj vas ta ledena statistika ne odvrne, saj boste težko našli bolj prijeten kraj s prijaznejšimi ljudmi. Področje se ne ponaša le z osupljivo naravo. V Loški dolini se nahajajo številne zanimive zgodovinske in kulturne znamenitosti, kot je grad Snežnik. To je sijajen kraj za pohodništvo, kolesarjenje in odkrivanje tradicionalnega načina življenja. 

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

GRAD SNEŽNIK

Grad Snežnik je ena najbolj izvrstnih atrakcij v celotni regiji. Zgrajen je bil v 13. stoletju in spremlja ga fascinantna zgodovina. Tekom stoletij se je zamenjalo mnogo lastnikov, pri čemer je družina Schönburg-Waldenburg iz Dresdna za seboj pustila največji pečat. Tretji sin, princ Jurij Schönburg-Waldenburg je imel za grad velike načrte, tako da so pod njegovim nadzorom nadgradili notranjost in na posestvu postavili čudovit park v angleškem slogu. Grad Snežnik je edinstven muzej, ki prikazuje kulturo prebivalcev iz 19. stoletja in je eden najstarejših gradov v Sloveniji, ki se ponašajo z originalnim pohištvom. Grad upravlja Narodni muzej Slovenije.

Kozarišče 67, Stari trg pri Ložu, +386 (0)1 705 78 14, www.nms.si

PO DOLINI

Priporočamo, da na poti od čudovite vodne Križne jame obiščete srednjeveško naselje Lož. Od Loža se povzpnite na Križno goro, ki omogoča spektakularne panoramske razglede in pot nadaljujte po Starem trgu, upravnem, gospodarskem in kulturnem središču današnje občine. Zatem sledite vodotoku Velikega in Malega Obrha, ki se vijeta skozi zanimive vasice Loške doline. Zelo priporočamo cerkev sv. Jedrti v Nadlesku, ki med bogato sakralno dediščino regije še posebej izstopa. Pri naselju Dane združeni vodotok Obrh izgine v jamo Golobina. Južneje proti Babnemu Polju obiščite Gornje Poljane, najvišje naselje v južni Sloveniji, kjer lahko tisti, ki želite okusiti staromodno kmečko življenje, prenočite sredi neokrnjene narave in uživate v domačih specialitetah.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

Lakes slovenia jezera slovenija

TURISTIČNO INFORMACIJSKI CENTER

Lokalni turistično informacijski center vam nudi vse, kar potrebujete za najboljši možen obisk regije. V centru vam lahko svetujejo glede nastanitve, priskrbijo turistične vodiče, organizirajo vodeno opazovanje medvedov in še več.

Lož, Cesta 19. oktobra 49, Stari trg pri Ložu, +386 (0)81 602 853, tic.loz@kabelnet.net.