Kam na izlet? Rogaška Slatina

Glavna spa in velnes destinacija v Sloveniji

Nekaj kilometrov od hrvaške meje se nahaja Rogaška Slatina. Ugnezdena je v dolino ob sotočju dveh majhnih rek, ki predstavljata dva izmed mnogih virov vode, ki so razpršeni po celi okolici. Med obiskovalci, ki iščejo raznovrstne zdravilne učinke, je Rogaška Slatina posledično postala ena najbolj priljubljenih destinacij na Balkanu. Poznana je bila že Keltom in Rimljanom, kljub temu pa je resnično zaslovela precej kasneje, leta 1803, ko je sloviti grof Ferdinand Attems pokupil vse ozemlje v okolici in jo proglasil za uradno zdravilišče. Po legendah je tu mineralno vodo prvi odkril Pegaz, ko je s svojim mogočnim kopitom udaril ob zemljo. S pomočjo slavne mineralne vode, ki je bila v zapisih prvič omenjena leta 1141, je Rogaška Slatina zrasla v živahno mesto, polno velikih zgradb v vseh možnih arhitekturnih slogih, od secesije do Art décoja. Mesto je svetovno znano po svojih izjemnih izdelkih iz kristalnega stekla, ki jih v Steklarni Rogaška izdelujejo s stoletja starimi tehnikami. Rogaška Slatina počiva na robu poživljajočega Krajinskega parka Boč, tako da je res vredna ogleda, tudi če ne želite obiskati spajev ali zdraviliških centrov.  Ob mestu se nahaja velik nabor enostavno dostopnih cerkva, tradicionalnih domačij, nešteto priložnosti za pohode po lokalnih gozdovih in gorah ter 326m visok grič Janina, kjer se nahaja majhno smučišče za popoln zimski oddih. Rogaška Slatina je prijazno in cenovno dostopno mesto, ki ima nekaj za vsakega.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

KRISTALNA DVORANA

Dobesedni dragulj v kroni Rogaške Slatine je slavna in izredno razkošna Kristalna dvorana, ki se nahaja v Grand Hotelu Rogaška. Ta najpomembnejši kulturni spomenik mesta je bil prvotno zasnovan in zgrajen v prvi polovici 19. stoletja, ko so prenavljali tedanji Zdraviliški dom, ki ga je kasneje, leta 1910 uničil požar. Nova dvorana, ki so jo zgradili kmalu po uničenju prejšnje, je okrašena z izjemnimi beneškimi lestenci iz najbolj izvrstnega rezanega kristala, ki jih spremlja pet ročnih izdelkov iz lokalne Steklarne Rogaška, impresivni marmornati stebri ter več velikih slik, ki prikazujejo ključne dogodke iz razvoja mesta. Dvorana je v preteklosti pritegnila zgodovinske osebnosti kot je Franz Liszt, danes pa jo še naprej uporabljajo za velike in ekskluzivne dogodke, poslovne konference, glamurozne poroke, koncerte in druge odmevne prireditve.

Zdraviliśki trg 12, +386 (0)3 811 20 00, info@grandhotel-rogaska.si, www.grandhotel-rogaska.si

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

KRAJINSKI PARK BOČ

Na vzhodnem robu panonskega hribovja in severno od Rogaške Slatine se nahaja Krajinski park Boč, ki pokriva nekaj več kot 20 kvadratnih kilometrov ozemlja. Park sestavlja očarljiva mešanica valovitih hribov, gora, potokov, rek in gostih gozdov, kjer prevladujejo bukve, najdemo pa tudi javor, jesen, divjo češnjo, lipo ter brest. V parku se nahaja pet gozdnih rezervatov. Park je že od leta 1992 zaščiteno območje, v katerem živi pester nabor vrst, med drugim divje svinje, srnjad, 65 vrst hroščev, alpske koze, metulji in bogata flora, vključno z redko velikonočnico (pulsatilla grandis). Na 979m nadmorske višine se nahaja mogočna gora Boč, po kateri je park poimenovan. Gora je vidna iz mesta, do njenega vrha pa vodi pot za tiste, ki so dovolj pogumni, da se z njo spoprimejo. V parku se nahajata tudi dve cerkvi. Park nudi veliko priložnosti za zunanje aktivnosti, kot so gozdne steze, posebne kolesarske poti, pohodništvo po hribih ter kanček smučanja pozimi. Kot velja za vse kraje v divjini, če jih poznate ali ne, povejte ljudem, kam greste, za primer, če se zgodi kaj nepričakovanega.