Kam na izlet? Tolmin

V središču Soče

Tolmin se nahaja na južnem robu Julijskih Alp v bližini italijanske meje. Na hribu nad mestom stoji grad Tolmin, ki je bil prvič omenjen leta 1188 in nikoli ni imel stalnih prebivalcev, saj je deloval kot utrdba. Leta 1651 ga je zapustila družina Coronini, ki so bili njegovi zadnji lastniki. Če si želite pobliže ogledati ruševine, se lahko odpravite na razmeroma enostaven pohod do vrha hriba, kjer boste nagrajeni s čudovitim razgledom na dolino. Tolmin najbolj slovi po sezoni festivalov, ko julija in avgusta mesto, ki je pravzaprav bolj podobno naselju, za nekaj tednov preplavi na tisoče obiskovalcev. Na nabrežju veličastne turkizne Soče se odvijajo Metaldays, ki so za udeležence pravi (hedonistični) raj. Obiskovalci obiščejo tudi Tolmin, kulturno in upravno središče regije. Mesto leži v neverjetni Soški dolini, ki je odličen kraj za začetek vaših športnih / pustolovskih počitnic, saj je na dosegu roke vse od raftinga, kajakaštva, gorskega kolesarjenja, pohodništva in jadralnega padalstva. Tolmin je bogat tudi s kulturnega vidika, saj gosti mnoge dogodke, med drugim se septembra odvija vsakoletni festival, kjer ekipe tekmujejo v pripravi najboljše ‘Frike’, tradicionalne jedi iz krompirja in domačega sira Tolminca. 

TOLMINSKA KORITA

Sijaj termalnega izvira, sotočje dveh turkiznih rek in še mnogo več, so za običajnega nepohodniškega obiskovalca pripravili v obliki ‘varovane’ krožne poti. Kljub temu, da vas pot popelje tudi čez 60m visok Hudičev most, so nam zagotovili, da je atrakcija idealna za družine. Morda je res še posebej izvrstna za mlade fante, ki razmišljajo o pustolovščinah. Pozorni bodite tudi na Dantejevo jamo (navdih slavnega italijanskega pesnika Danteja Alighierija) in skalo v obliki medvedje glave.

TIC Tolmin, +386 (0)5 380 04 80, info.tolmin@dolina-soce.si, www.soca-valley.com.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

TOLMINSKI MUZEJ

V središču mesta stoji muzej, ki predstavlja bogato kulturno dediščino soške regije. Muzej domuje v Coroninijevi graščini, kjer se nahaja stalna razstava ‘Naplavine obsoške zgodovine’, ki je razdeljena na tri dele. V prvem nadstropju si lahko ogledate arheološki del, ki predstavlja zgodovino regije od starejše kamene dobe do prihoda Slovanov v 6. stoletju. V drugem nadstropju domuje etnološki del, ki prikazuje nekatere izmed dogodkov 19. in 20. stoletja. V kletnih prostorih se nahajajo predmeti iz umetnostno zgodovinske zbirke, vključno s platni in freskami ter pohištvom cerkva in plemiških družin iz okolice Bovca, Kobarida in Tolmina. Coroninijeva graščina je bila postavljena v poznem 17. stoletju, ko je nadomestila utrdbo iz 12. stoletja, ki je včasih stala na strmem hribu Kozlov rob v sredini doline. Tolminski muzej je v okolici odprl še vrsto drugih stalnih razstav, vključno z Jakovkno hišo v vasi Podbrdo, rojstno hišo slovenskega pesnika Simona Gregorčiča v vasi Vrsno ter domačijo pisatelja Cirila Kosmača, ki jo najdemo v slikoviti okolici, na bregu reke Idrijce. S kustosi se lahko v naprej dogovorite za skupinske vodene oglede. Obiščete lahko tudi galerijo, poročno dvorano in trgovinico.

Mestni Trg 4, +386 (0)5 381 13 60, muzej@tol-muzej.si, www.tol-muzej.si

SPOMINSKA CERKEV SVETEGA DUHA V JAVORCI

Lesena cerkev in spomenik avstro-ogrskim vojakom, ki so med prvo svetovno vojno izgubili življenje na tolminskem delu soške fronte, se vzpenja nad Tolminko. Cerkev je najlepši spomenik iz prve svetovne vojne v celotni Sloveniji, leta 2018 pa so ji podelili znak evropske kulturne dediščine. Če ne drugega, lahko tu občudujete vseprisotni tradicionalni slovenski prizor: zelen hrib plus cerkev plus gorato ozadje; osebno se ga nikoli ne naveličamo.TIC Tolmin, +386 (0)5 380 04 80, info.tolmin@dolina-soce.si, www.javorca.info.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

Lakes slovenia jezera slovenija