Kam na izlet? Kočevje

Dežela medvedov

Kočevje je po površini največja občina v Sloveniji, saj skupno pokriva 564 km2, v njej pa živi približno 17,000 prebivalcev. Kočevsko je eden najbolje ohranjenih naravnih delov Slovenije in celotne Srednje Evrope, pri čemer gozdovi pokrivajo približno 90 % površine. Če želite izkusiti to neokrnjeno naravo, se odpravite po eni izmed dobro označenih pohodniških stez, naravnih učnih poti, ali kolesarskih poti, ki vodijo čez naravne rezervate, pragozd, mimo kraških jam, razglednih točk in skritega živalskega sveta, pri čemer slednji vključuje največjo populacijo slavnih slovenskih rjavih medvedov. Pravi biser Kočevske regije je Kolpa, ki se na skrajnem južnem delu zvija in obrača čez bujne gozdne hribe. Mesto Kočevje je upravno, gospodarsko in kulturno središče občine.

Lakes slovenia jezera slovenija

Ta zaspana provinca ima unikatno zgodovino, ki se je začela v 14. stoletju, ko so jo postavili nemški govorci, danes pa predstavlja dobro začetno točko za raziskovanje okolice. Mesto ima nekoliko kraljevski pridih, za kar je odgovoren vpliv secesionistične arhitekture, ob glavni cesti pa se nahajajo raznolike stare vile. Najbolj impresivna stavba je neoromanska cerkev sv. Jerneja, ki so jo postavili na začetku 20. stoletja, po njenih zvonikih pa se lahko brez težav orientiramo, saj sta vidna s katerekoli točke v mestu. Kočevje se ponaša z več dobrimi restavracijami in kavarnami, v okolici pa si lahko ogledate številne znamenitosti ter se udeležite raznoraznih aktivnosti, vključno z obiskom čudovitega jezera, ribnika, obnovljenega vodnjaka in sprehajanjem čez kilometre gozdov.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

POKRAJINSKI MUZEJ KOČEVJE

Muzej se nahaja v stavbi, kjer je leta 1943 prvič zasedal zbor odposlancev slovenskega naroda, in že od leta 1960 predstavlja dediščino tega območja. V muzeju se nahajata dve stalni razstavi: prva je zbirka risb Kočevske regije Božidarja Jakca, ki veljajo za pomembno kulturno dediščino nemškega prebivalstva, ki je tu včasih živelo, druga pa je posvečena slovenski narodnosti in njeni zasnovi, ‘Od ideje do države’. V naprej se lahko dogovorite tudi za obisk muzeja izven uradnih ur, pri čemer vas bo naokrog popeljal nemško ali angleško govoreči vodič (če se za obisk dogovorite vsaj en teden vnaprej).

Prešernova 11, +386 (0)1 895 03 03, +386 (0)51 26 99 72, muzej@pmk-kocevje.si, www.pmk-kocevje.si

KOČEVSKO JEZERO

Po zaprtju premogovnika v poznih 1970ih je tu nepričakovano nastalo jezero, kar je ena od prednosti industrije, o kateri se ne govori veliko. Tok vode, ki so ga nekoč uporabljali za čiščenje premoga, je poplavil rudnik in posledično ustvaril cvetoč ekosistem in zelo priljubljen kraj za rekreacijo. Tu gnezdi 64 vrst ptic (pri čemer jih je 15 na rdečem seznamu ogroženih vrst), saj jezero prečka ogromno migracijskih poti od Severne Evrope do Afrike. Okrog jezera leta 15 vrst kačjega pastirja, bregovi pa se bohotijo z bujno floro. Ljudje tu poleti plavajo in pozimi drsajo (če je dovolj ledu), tisti, ki bi raje ostali na trdnih tleh pa se lahko okoli jezera odpravite po 3km dolgi učni poti z informativnimi tablami. Jezero omogoča tudi druge aktivnosti, kot je ribolov, kjer lahko ribiči ujamejo some in krape spodobne velikosti pa tudi ščuke, linje, smuče, klene in rdečeperke. Ribolovne dovolilnice lahko pridobite v lokalnem turistično informacijskem centru ter baru Ribič. Najamete lahko tudi majhne jadrnice, Potapljaško društvo Ponirek pa ponuja vodene oglede sveta, ki se skriva pod površjem jezera. Ta podvodna pustolovščina je primerna tako za začetnike kot tudi bolj izkušene potapljače.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

BUNKER ŠKRILJ

Ta skrivni bunker je bil zgrajen med letoma 1953 in 1957, sestavljen pa je iz 500 metrskega hodnika ter šestih sob. Nahaja se 80 metrov pod zemljo, v njem pa bi lahko na varnem preživeli do tri mesece, zahvaljujoč jeklenim vhodnim vratom, ki tehtajo 5 ton, pol metra debelim betonskim zidovom, dvema generatorjema in lastnim vnosom vode. Bunker je deloval kot telekomunikacijski center, postavili pa so ga nekaj kilometrov stran od bunkerja v Gotenici, da bi ga bilo težje odkriti. V primeru napada Sovjetov, bi se sem umaknila slovenska vlada. Vojaško območje v okolici Kočevske reke skriva mnoge skrivnosti, o katerih se že leta šepetajo zgodbe, vključno o obstoju bunkerja Škrilj. Več kot 60 let je ostal skrivnost, potem pa so ga odprli za javnost, kar je močno povečalo interes za okolico. Ogledi so možni od ponedeljka do sobote, po predhodnem dogovoru

TIC Kočevska Reka, Kočevska Reka 5, +386 (0)59 959 204, bunker.skrilj@kocevsko.com, www.kocevsko.com

ROŠKA PEŠPOT

Pohodništvo po kočevskih gozdovih, po katerih so zaradi unikatne in turbulentne zgodovine razpršene stare zapuščene vasi, je odličen način za raziskovanje ter telovadbo v enem. Roška pešpot vodi čez mogočne gozdove Kočevskega Roga. Pot začnite pri slikovitem Kočevskem jezeru, potem oznaki medvedje šape sledite mimo Željnskih jam in na obrobju vasi vstopite v gozd. Pot potem vodi čez zapuščeno in razpadajočo vas Kočevar ter mimo sistema gozdnih tirnic, ki so jih nekoč uporabljali za transport lesa. Pešpot se ustavi tudi pri eni najdebelejših jelk v Sloveniji. Pot ponuja spokoj in izziv za pohodnike, ki želijo preizkusiti meje svoje fizične zmogljivosti ter povečati svojo vzdržljivost. 

TIC Kočevsko, Ljubljanska cesta 4, info@kocevsko.com, www.kocevsko.com

OPAZOVANJE MEDVEDOV

V zadnjih letih je postalo opazovanje medvedov vse bolj priljubljeno. Število medvedov se po celi državi povečuje, tako da se 90 % turistov uspe z izleta vrniti z vsaj nekaj zapomnljivimi fotografijami, ki jih lahko dodajo v svojo dopustniško zbirko. V Kočevski regiji se lahko za izlet dogovorite v Kulturno turističnem centru Loški Potok, kjer jih organizirajo že od leta 2015. Obiskovalce v majhnih skupinah do šest ljudi popeljejo do opazovalnice v gozdu, ki stoji na varni in spoštljivi razdalji od medvedov. Avtomatizirane hranilnice na tla posipajo hrano, kar medvede spodbuja k vračanju, brez stika z ljudmi.