Kam na izlet? Izola

Mesto z dušo

Izola je po srcu še vedno sproščena ribiška vasica, ki ne dobi niti približno toliko ljubezni, kot nekatera druga obalna mesta Slovenije, turisti pa jo mnogokrat spregledajo, ko hitijo na dnevni izlet v Piran. Kar se nas tiče, to čudovito beneško pristaniško mestece ponuja več kot dovolj udobja za sproščeno sprehajanje po starih vijugastih uličicah in toliko znamenitosti, da se nam zdi najbolj privlačna destinacija v regiji. Dušo Izole lahko najmočneje začutite med sprehajanjem po starodavnem ribiškem pristanišču, ki so mu v zadnjih letih na zahodu dodali še sodobno marino (kjer je zasidrana impresivna flota luksuznih jaht in drugih čolnov). Poleti je tukaj življenje osredotočeno okrog morja in množice aktivnosti, ki jih ponuja, od lenarjenja na soncu na eni od plaž, do panoramskega izleta z ladjico ter številnih adrenalinskih vodnih športov.

Lakes slovenia jezera slovenija

Zahvaljujoč zmernemu sredozemskemu podnebju je mesto celo leto primerna destinacija za obisk, celo pozimi, ko se lahko odpravimo na pohodniški ali kolesarski izlet, odigramo partijo tenisa ali pa ostanemo v notranjih prostorih. Izola kljub svoji majhnosti gosti številne pomembne festivale in dogodke, pri tem, da sploh še nismo omenili izjemne kulinarične ponudbe v mestu ter bližnjem podeželju, ki je sama po sebi zadosten razlog za obisk.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

PALAČA BESENGHI DEGLI UGHI

Palača Besenghi degli Ughi je eden najbolje ohranjenih poznobaročnih spomenikov v Sloveniji in ena najlepših zgodovinskih stavb v Istri. Glede na zgodovinske okoliščine je bila gradnja relativno kratka, saj je potekala le od 1775 do 1781. Gradnjo palače je naročila ugledna in premožna istrska družina Besenghi, ki je najela Filippa Dongettija iz Milana, enega najpomembnejših arhitektov tistega časa. Na vogalu palače stoji kamniti lev iz 13. stoletja, ki so ga našli med ruševinami stavbe, ki je tu stala preden so zgradili palačo Besenghi. Družina je imela v lasti obsežno knjižnico, pri čemer se je do danes ohranilo več kot 3,000 njihovih knjig in rokopisov iz 16. in 17. stoletja. Dandanes je palača Besenghi degli Ughi priljubljena poročna destinacija, v njej pa domuje tudi Glasbena šola Izola

Gregorčičeva 76, +386 (0)5 666 36 02.

CERKEV SV. MARIJE ALIETSKE 

To je najstarejša cerkev v Izoli, ki slavi Marijino vnebovzetje. Glede na zelo specifičen romanesken slog sklepajo, da je bila zgrajena v drugi polovici 11. stoletja. V notranjosti se nahajajo trije oltarji, lesen prezbiterij in orgle, ki jih je izdelal Petar Nakić, eden največjih beneških orglarjev. Glavna značilnost cerkve je njena oktogramsko zasnovana arhitekturna kompozicija s križno obokanim stropom, ki jo loči od vseh drugih cerkva v regiji.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

MANZIOLIJEVA PALAČA

Prvotno so jo zgradili leta 1470, po navodilih enega prvih županov Izole, Tomassa Manziolija. Nedavno obnovljena plača je ena najstarejših stavb v mestu, v njej pa se danes nahaja sedež italijanske samoupravne narodne skupnosti in izredno očarljiv vinski bar. Tu se pogosto odvijajo umetniške razstave, kar je dober izgovor za ogled čudovito obnovljene notranjosti. 

Manzioli Square 5, +386 (0)5 616 21 31, segreteria.manzioli@comunitaitaliana.si.

IZOLANA – HIŠA MORJA

Ribištvo je v srednjem veku postalo ena najpomembnejših panog v Izoli, kar je v mestu razvidno še danes. Odpravite se po poti zgodovine Izole in obiščite Izolano – hišo morja, kjer serija dokumentarcev, fotografij, videov in raznolikih razstav predstavlja obmorski značaj mesta. Spoznali boste tudi uspešne izolske atlete, slavnega fotografa Pietra Coppa in bivšo železniško progo Parenzano (Porečanko).

TIC Izola, Sončno nabrežje 4, 6310 Izola, +386 (0)5 640 10 50, tic.izola@izola.si .

CERKEV SV. MAVRA

Na vrhu skromne najvišje točke Izole stoji župnijska cerkev sv. Mavra, mestnega zavetnika, ki je odgovoren tudi za Azore, čevljarje, koparje in invalide. Današnjo cerkev so leta 1547 zgradili Benečani, z zvonikom, ki nekoliko spominja na večjega prednika na trgu sv. Marka v Benetkah, ki so ga postavili kakšnih 40 let prej. Cerkev je bila nazadnje prenovljena ob koncu 19. stoletja, v njej pa še danes redno potekajo maše.

ARHEOLOŠKI PARK SIMONOV ZALIV

Po ustanovitvi rimske kolonije Oglej leta 181 pr. n. št., je velik del Istre padel pod vladavino Rima. Procesi romanizacije so še posebej razvidni iz intenzivne kolonizacije obale in notranje regije. Rimska obalna vila s pristaniščem v Simonovem zalivu je primer tovrstne poseljenosti. Na območju štirih hektarjev, kjer so odkrili ostanke te rezidenčne rimske vile (villae maritimae) z zunanjo zgradbo in največjim pristaniščem tistega časa, so identificirali še druga arheološka najdišča. Skupaj predstavljajo eno največjih posesti v tem delu Istre. Arheološko park Simonov zaliv so kasneje proglasili za kulturni spomenik državnega pomena. V parku si lahko obiskovalci ogledajo zidove rezidence, ki so jo arheologi odkrili v 20. stoletju. Na severnem koncu rezidenčnega dela posestva se nahaja delna rekonstrukcija talnega mozaika, na južnem pa stojijo ostanki pešpoti, ki je vilo na jugu povezovala s pristaniščem. Za vilo so odkrili ostanke vodne poti, ki je rezidenci dovajala vodo.

+386 (0)5 663 77 46, vila.simonovzaliv@upr.si .