Kam na izlet? Velenje

Mladostno mesto ob jezeru

Velenje je najmlajše mesto in sedež istoimenske občine v Sloveniji. To je živahno mesto, ki kar poka po šivih z zanimivostmi, obenem pa gosti številne dogodke, ki ga navdajajo z energijo. Začetki starega Velenja segajo v 13. stoletje, konec 1950ih pa so ga prenovili, kar mu je dalo nov zagon. Velenje je vsekakor vredno obiskati, saj se ponaša s sodobno arhitekturo, elegantnimi odprtimi prostori in prizorišči za dogodke ter čudovito obrečno promenado. Mesto je daleč najbolj živahno v poletnih mesecih, ko lahko prebivalci v največji možni meri uživajo ob treh slikovitih jezerih. Obala največjega jezera ima plažo, ki se lahko kosa s katerokoli obmorsko, obiskovalci pa lahko uživajo v preživljanju dneva na plaži, kljub temu, da je najbližja morska obala oddaljena 180 km. Kljub zaposlenosti in vrvežu novega dela mesta, Velenje ne pusti, da bi le-to zasenčilo njegovo preteklost.

Južno od mesta stoji veličastni 700-letni grad, ki velja za enega najbolje ohranjenih gradov v državi. V njem domuje lokalni muzej, kjer je razstavljena obsežna zbirka zgodovinskih predmetov iz Šaleške doline in največja zbirka afriške umetnosti v Sloveniji. Obiščete lahko tudi Muzej usnjarstva, ki predstavlja 210 let lokalne usnjarske obrti in Muzej premogovništva, ki se nahajata v bližnjem Šoštanju. Velenjsko podeželje obiskovalcem nudi nešteto zanimivosti, saj omogoča številne aktivnosti na prostem, mnoge turistične kmetije pa samo čakajo, da sprejmejo goste in jih premamijo s svojimi tradicionalnimi kulinaričnimi dobrotami. 

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

VELENJSKA PLAŽA

To odlično vzdrževano letovišče ob jezeru so leta 2014 povsem prenovili, danes pa nudi vso zabavo, ki bi jo pričakovali od lenobnega dne na plaži, od ležalnikov za sončenje, bližnjih travnatih površin za prostočasne igre in naborom različnih plovil (vključno z izredno zabavnim supom), s katerimi se lahko podate na vodo. V čolnarni se nahaja bar s široko ponudbo osvežitve, plaža pa je prijazna tudi psom. Konec junija se tu vsako leto odvija dogodek Skok v poletje, kjer vodno zabavo pospremijo s številnimi koncerti in športnimi dogodki. 

VELENJSKO PODZEMLJE

V Velenju oz. natančneje pod Velenjem, v Muzeju premogovništva se lahko udeležite enega najbolj edinstvenih gastronomskih doživetij. Celotna izkušnja traja približno tri ure, pri čemer si gostje na glavo najprej poveznete čelado s svetilko, čemur sledi tradicionalni rudarski pozdrav, nato pa se z najstarejšim, neprekinjeno obratujočim dvigalom v Sloveniji odpravite na večerjo 160 metrov pod površjem zemlje. Obrok je sestavljen iz lokalnih jedi, ki imajo korenine v rudarski tradiciji in resnično predstavlja poslastico za vse čute. Večerjo pripravijo večkrat nagrajeni chefi priznane bližnje Vile Herberstein, profesionalno osebje pa jo postreže ob odlični spremljavi vina in žive glasbe. Po večerji vas vlak popelje nazaj na površje, kjer vas v rudarski črni garderobi čaka še kozarec penine in poseben spominek. Glede na vse to, ni težko videti, zakaj je Velenjsko podzemlje (Velenje Underground) uradno prejelo oznako Edinstvena 5-zvezdična doživetja Slovenije (Slovenia Unique Experiences).

MUZEJ PREMOGOVNIŠTVA

Ne pretiravamo, če rečemo, da je za obstoj sodobnega Velenja v veliki meri zaslužen premogovnik, ki neprekinjeno obratuje že od 19. stoletja in kjer še danes letno izkopljejo približno štiri milijone ton premoga. Rudnik je v mnogih pogledih nerazdružljivo povezan z mestno zgodovino, kulturo in gospodarstvom, tako da si ga morate med obiskom Velenja vsekakor ogledati. V muzeju želijo javnosti predstaviti dolgo in dinamično zgodovino slovenskega premogovništva. Obsežen voden ogled vključuje multimedijsko predstavitev, kateri sledi potovanje 160 m pod površje zemlje, kjer lahko iz prve roke spoznate življenje rudarjev. Po koncu vas bo vlak pripeljal nazaj na površje, kjer si lahko ogledate zanimivo zgodovinsko in etnološko razstavo ter unikaten prostor za razstave sodobne umetnosti.

Stari jašek / Koroška cesta, +386 (0)3 5870 997, muzej.rlv.si.

VELENJSKI GRAD IN MUZEJ

Velenjski grad je eden najbolj imenitnih gradov v Sloveniji. Tekom zgodovine je mesto dolgo predstavljala le ta srednjeveška rezidenca na hribu in peščica stavb ob njegovem vznožju. Okoli leta 1950 se je vse spremenilo z gradnjo sodobnega mesta, ki je prekrilo večino doline, pri čemer je grad budno spremljal razvoj in še danes predstavlja najbolj prepoznavno znamenitost Velenja. Prvotno so ga zgradili v 13. stoletju, današnjo podobo pa je v veliki meri dobil nekaj stoletij pozneje. V zadnjih letih so grad povsem obnovili in mu povrnili nekdanji ugled. Sama stavba je tako vizualno, kot tudi arhitekturno zelo osupljiva, kljub temu pa je resnična atrakcija raznolika zbirka Muzeja Velenje, ki se nahaja v grajskih prostorih. Poleg obsežne zbirke, ki nudi pregled zgodovine Šaleške doline, se tu nahaja stalna razstava baročne in sodobne umetnosti ter podrobna predstavitev začetkov sodobnega mesta. Verjetno je najbolj unikaten del muzeja največja zbirka afriške umetnosti v Sloveniji, zgodba o tem, kako je prišla sem, pa je skoraj tako zanimiva kot sama zbirka. Močno priporočamo, da se odločite za voden ogled, saj je izredno zanimiv, predvsem na koncu, ko obiščete staro gostilno iz poznega 19. stoletja!

+386 (0)3 898 26 30, info@muzej-velenje.si, www.muzej-velenje.si

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

VELENJSKA PROMENADA

Pred letom 2014 je bila promenada precej neprivlačen prostor, ki je bil bolj ali manj le cesta čez sredino mesta, odkar pa so jo prenovili je povsem neprepoznavna. Promenada prečka reko Pako in povezuje območje osnovnih šol, zdravstvenega doma in mestnega središča. Dandanes se ponaša tudi z amfiteatrom, kjer gostijo lokalne dogodke, ožjim mostom, ki omogoča lepši pogled na reko ter veliko zelenimi površinami in površinami za sedenje, kjer se lahko obiskovalci sprostijo in preživljajo prosti čas. Če obiščete Velenje, boste med raziskovanjem mesta zagotovo prečkali tudi promenado, v kolikor vas zanima sodobna arhitektura pa je nikakor ne smete zamuditi. 

TITOV TRG

Titov trg so si zamislili kot imenitno središče sodobnega Velenja in ga uradno odprli 30. septembra 1959. Trg ni zgodovinsko pomemben samo zaradi svojega imena ali največjega Titovega kipa na svetu, temveč dejstva, da je v času socializma predstavljal mesto več ključnih političnih srečanj. Med svoje mnoge obiskovalce med drugim uvršča tako vodji sovjetske zveze, Nikito Hruščova in Leonida Brežnjeva, kot tudi zloglasnega Nicolaeja Ceaușescuja ter druge vplivne osebnosti Sovjetskega bloka. Danes trg še vedno velja za geografsko in kulturno osrčje mesta, kjer se odvijajo številni dogodki na prostem.

STARO VELENJE

Zahvaljujoč ogromnemu urbanističnemu in inženirskemu podvigu, ki so ga tu izvedli v 1950ih, Velenje pogosto imenujemo ‘najmlajše mesto’ v Sloveniji. Kljub temu pa začetki Velenja pravzaprav segajo v sredino 13. stoletja, ko ga prvič omenjajo zgodovinski zapisi. Dandanes, lahko še vedno vidimo mnogo delov, ki so nekoč tvorili ta majhen trg, predvsem na ulicah zahodno od Vile Biance in na ulici, ki se vije mimo župnijske cerkve sv. Marije vse do gradu.

GALERIJA VELENJE

Galerijo Velenje so prvotno zgradili leta 1971 po načrtih arhitekta Adija Miklavca, leta 2015 pa so jo temeljito obnovili. Njena nezmotljivo sodobna oblika naredi takojšen vtis na obiskovalce, še preden ti sploh vstopijo v stavbo. V notranjosti se nahaja velika zbirka del slovenskih umetnikov 20. stoletja, pri čemer je večina domačinov iz Šaleške ali Savinjske doline. Razstave so usmerjene predvsem na sodobna dela mlajše generacije slovenskih umetnikov, galerija pa deluje tudi kot regionalno središče ustvarjalne dejavnosti, kjer vsako leto poteka Kolonija diplomantov za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana ter mnogi drugi dogodki.

Titov trg 5, +386 (0)3 828 00 10, info@galerijavelenje.si, www.galerijavelenje.si

PIKIN FESTIVAL

V Velenju se vsako leto odvija Pikin festival, največji otroški dogodek v Sloveniji, ki je posvečen slavni Piki Nogavički, devetletnici z majhnim pegastim nosom in značilnimi rdečimi kitkami. Na festivalu lahko srečate množico Pik Nogavičk, ki drvijo naokrog in spodbujajo otroke, naj se zabavajo in pridružijo ustvarjalnim ter poučnim aktivnostim, delavnicam in nastopom ter si ogledajo kakšen film. 

www.pikinfestival.si.

SKOK V POLETJE

Bralci mednarodnih vodnikov In Your Pocket so Velenjsko plažo leta 2016 izbrali za najboljše kopališče v Sloveniji. Neuradni začetek poletne sezone v Velenju vsako leto konec junija proslavijo s prireditvijo Skok v poletje, ki obsega pester program različnih dogodkov, vključno s kresom, koncerti, raftingom, kolesarjenjem in seveda izjemnimi skoki v jezero.

KUNIGUNDA 

Na ulicah in javnih površinah Velenja vsako leto poteka Kunigunda, poletni festival mladih kultur. Ime festivala je germanskega izvora in predstavlja izpeljanko besed za ‘klan’ in ‘vojno’. Kunigunda združuje širok nabor različnih umetniških praks, ki jih poveže v teden predstav, učenja, zabave in navdušenja.

www.kunigunda.si. 

POLETNE KULTURNE PRIREDITVE

Poletne kulturne prireditve so eden najstarejših poletnih festivalov v Sloveniji, ki s programom kulturnih dogodkov skozi julij in avgust poskrbijo za zabavo in popestritev. Program vključuje vse od predstav, kina pod zvezdami, uličnih nastopov, razstav, glasbenih dogodkov in koncertov, tako da boste vedno našli nekaj na sporedu. Festival zajema tudi izvrsten program otroških dogodkov, ki vključuje ustvarjalne delavnice, lutkovne predstave in dneve iger, v začetku septembra pa sledi še Pikin festival, ki je posvečen Piki Nogavički, eni najbolj priljubljenih otroških likov. Festival poteka že več kot 30 let in velja za največji otroški dogodek v Sloveniji.

JEZERA

Ena najbolj prepoznavnih značilnosti Velenja so tri jezera, ki se nahajajo severozahodno od mestnega središča in v toplejših mesecih zaživijo z izbruhom aktivnosti. Tik za mestnim stadionom in drugimi športnimi objekti leži Škalsko jezero, najmanjše izmed jezer, ki ga lahko enostavno obkrožite po dobro vzdrževani pešpoti, ki vas bo popeljala mimo izvrstne ribje restavracije, konjskega ranča in množice ribičev. Precej večje je Velenjsko jezero, ki ima ob južni in vzhodni obali speljane poti, v okolici pa se nahaja velik javni športni kompleks, center za vodne športe, prostor za kampiranje in nadrealistična plavajoča umetniška inštalacija. Na zahodu leži Šoštanjsko jezero, ki je zaradi bližine rudnika in elektrarne zaprto za javnost. Večina obiskovalcev iz tujine ne ve, da so vsa jezera pravzaprav umetna, saj so nastala šele pred nekaj desetletij, ko je voda napolnila premogovniške ugreznine, ki so nastale zaradi izkopavanja lignita.

HIŠA MINERALOV

Bivši velenjski rudar Jože Rihtar je bil tako strasten glede svojega področja dela, da je zbral zbirko mineralov s celega sveta, ki zajema več kot 2700 eksponatov. Zbirati jih je začel že v šolskih letih, kasneje pa je uspel pridobiti tudi posebne primerke iz tujine in izjemne kose z vseh koncev Slovenije, vključno z edinstvenim kosom jantarja, ki je bil najden v premogovniku.

Stari trg 19, +386 (0)3 898 26 30, www.muzej-velenje.si

GRAD ŠALEK

Ogromni kamniti stolp na griču vzhodno od mestnega središča predstavlja ruševine gradu Šalek, najstarejšega gradu v Šaleški dolini. Stolp so zapustili že v poznem 18. stoletju, kljub temu pa še vedno velja za eno najbolj impresivnih znamenitosti Velenja, saj se med drugim ponaša z edinstvenim trikotnim tlorisom, ki ga ne zasledimo nikjer drugje v Sloveniji. V turistično informacijskem centru lahko brezplačno prosite za ključ do zunanjih vrat, kar vam bo omogočalo, da se povzpnete do stolpa in uživate v spektakularnem razgledu na mesto.

VELENJSKO PODEŽELJE

Morda je Velenje res eno izmed najsodobnejših slovenskih mest, kljub temu pa ga obdaja vzdušje podeželja. Mesto obkrožajo zeleni griči, ki obiskovalcem nudijo mnogo priložnosti za pohodništvo, kolesarjenje in uživanje v naravi. Vas Vinska Gora, Škale in Šentilj, ki se nahajajo v neposredni bližini Velenja predstavljajo odlične destinacije za sprehajanje. Za več informacij o poteh in specifičnih znamenitostih obiščite glavno turistično pisarno v Vili Bianci.

ZAVOD ZA TURIZEM ŠALEŠKE DOLINE

Če se v mesto pripeljete z avtom, ne morete zgrešiti Vile Biance, ene najveličastnejših stavb iz 19. stoletja, ki stoji v bližini glavnega velenjskega krožišča, v njej pa se nahaja izredno dobro založen in prijeten turistično informacijski center. Obsežen dvorec, ki predstavlja kombinacijo renesančnega in neogotskega sloga, so v zadnjih letih prenovili, kar je pomagalo ohraniti integriteto njegove kulturne dediščine in izjemno moderniziralo njegovo notranjost, kjer se poleg turistično informacijskega centra nahaja umetniška galerija, trgovina z darili, prostori za uradne dogodke in prijetna kavarna.

Stari trg 3, +386 (0)3 896 17 15, turizem@velenje.si, www.visitsaleska.si

VELENJE V ŠTEVILKAH

Število prebivalcev (občina): 32,959 Število prebivalcev (mesto): 11,920 Velikost: 83.5 km2 Občinski praznik: 20. september Poštna številka: 3320 Poznano po: Največjem slovenskem premogovniku