Kam na izlet? Ptuj

Najstarejše mesto v Sloveniji

To očarljivo mesto na bregovih Drave ima impresiven status najstarejšega mesta v Sloveniji. Območje so v pozni železni dobi poselili Kelti, okoli leta 103 pa je rimski cesar Trajan naselbini podelil status mesta in ga poimenoval Colonia Ulpia Traiana Poetovio, kar je precej zapleteno ime. V rimskih časih je bilo mesto pomembno vojaško, trgovsko in upravno središče, ki je imelo do 40,000 prebivalcev – število, ki ga ni nikoli več doseglo. Z minevanjem stoletij se je v barvito zgodovino mesta zapisalo nešteto različnih fevdalnih gospodov, vladarjev in tujih okupatorjev. Če se želite resnično potopiti v kompleksno zgodovino mesta, obiščite Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož. Od 1700ih je Ptuj večinoma deželno središče in tržno mesto, saj so njegov razvoj upočasnile bolezni, požari ter tuji vpadi.

Danes še naprej opravlja funkcijo kulturne in gospodarske prestolnice Spodnjega Podravja, privablja pa tudi veliko število turistov, ki želijo raziskati bogato zgodovino ter kulturne tradicije mesta, vključno z živahno kulturo kulinarike in vina. Ptuj je tudi prizorišče enega največjih kulturnih dogodkov v Sloveniji, vsakoletnega Kurentovanja.

Slovenski trg 5, 2250 Ptuj, +386 (0)2 779 60 11, www.ptuj.info.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Lakes slovenia jezera slovenija

PTUJSKI GRAD

Najpomembnejša znamenitost mesta je Ptujski grad, ki stoji na ptujskem grajskem griču. Grajski grič je poseljen že tisočletja, saj ima strateško pozicijo z razgledom na mesto in zgodovinsko pomemben rečni prehod. Ptujski grad je bil zgrajen v 12. stoletju, ko so ga po navodilih Salzburške nadškofije sezidali nad obstoječimi strukturami in dali v najem ptujskim fevdalnim gospodom. Za najbolj impresiven pogled na grad se podajte na dvorišče, ki ga s treh strani obkrožajo baročni stebri in odprti balkoni gradu. Fevdalnih gospodov že dolgo ni več, dandanes pa v gradu domuje več izvrstnih razstav Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož.

Na Gradu 1, 2250 Ptuj,+ 386 (0)2 748 03 60, www.pmpo.si.

POKRAJINSKI MUZEJ PTUJ-ORMOŽ

Ne preseneča nas, da ima mesto z več kot 5,000-letno zgodovino zelo dober muzej. Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož je eden najboljših v Sloveniji, saj se v njem nahaja neverjetna zbirka umetniških del, arheoloških artefaktov in etnoloških predmetov. Tudi otroci bodo uživali v zbirki antičnega orožja in manj nevarni, a nič manj strašljivi zbirki kostumov kurentov. Poleg ogromnega števila stalnih in začasnih razstav so verjetno najboljši del muzeja njegove čudovite lokacije ter prizorišča, med katere spadajo ene izmed najbolj zgodovinskih stavb v regiji, vključno z gradom Velika Nedelja, Ptujskim gradom in gradom Ormož, ki stoji dlje proti vzhodu.

Muzejski Trg 1, 2250 Ptuj, +386 (0)2 748 03 60, ptujski.grad@pmpo.si, www.pmpo.si.

STARO MESTO

Med grajski grič in Dravo je ugnezdeno kompaktno staro mestno središče Ptuja, ki ga je najbolje raziskati peš. Ob tlakovanih ulicah stojijo na seznam kulturne dediščine vpisane srednjeveške in romaneskne stavbe, po mestu pa so razpršeni elegantni trgi ter kulturne znamenitosti. Še posebej izstopa Mestni trg, nad katerim se vzpenja impresivna neogotska fasada mestne hiše, in Slovenski trg, kjer stoji cerkev sv. Jurija, Mestni stolp ter Orfejev spomenik. Na trgih in njihovi okolici se nahajajo številne kavarne ter bari, ki so priljubljene med domačini. Na zahodnem koncu Prešernove ulice se nahaja Muzejski trg, lokacija bivšega dominikanskega samostana, ki je zdaj kulturno središče. V 18. stoletju je habsburški cesar Jožef II. izvedel kampanjo razpustitve katoliških redov, ki je dominikanci niso preživeli, kar pa je uspelo minoritom na drugi strani mesta. Južno od Mestnega trga se nahaja Minoritski trg, kjer že od 13. stoletja stoji minoritski samostan, ki deluje še danes. Samostan lahko po vnaprejšnjem dogovoru obiščete in si ogledate glavne zanimivosti, kot je s fresko okrašena poletna jedilnica ter obsežna knjižnica, ki vključuje originalno slovensko izdajo Novega testamenta, ki jo je leta 1561 prevedel Primož Trubar.

VINSKA KLET PTUJ

Ne preseneča nas, da se v najstarejšem mestu v Sloveniji nahaja tudi najstarejša slovenska vinska klet. Vzdolž dveh kilometrov vlažnih fotogeničnih tunelov stojijo okrašeni leseni sodi in eden najbolj impresivnih vinskih arhivov, kar smo jih kdaj videli. Obsežna zbirka vinskih letnikov vključuje poseben zaklad – Zlato trto iz leta 1917, ki velja za najstarejše slovensko vino. Nad vsem tem stojijo novo prenovljene sobe za pokušanje, ki izgledajo, kot bi jih vzeli iz gradu avstrijskega plemiča iz 19. stoletja, z izjemo projektorjev nad barom in stenami, ki so prekrite z mednarodnimi nagradami za vino. Vinska klet se nahaja na dvorišču v vzhodnem delu starega mesta, tako da je najlažje, če se ustavite v Turistično informacijskem centru Ptuj na Slovenskem trgu, kjer vas bodo znali usmeriti.

Vinarski Trg 1, Ptuj, +386 (0)2 78 79 810, +386 (0)2 78 79 813, info@ptujska-klet.si, www.pullus.si.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

KURENTOVANJE

Morda boste začudeni nad pogledom na orjaške kosmate ovce na dveh nogah, ki poplesujejo z zvonovi na pasu in palicami, ki spominjajo na kije za baseball, a ne skrbite, nimate nočne more. Ta folklorni lik se imenuje kurent/korant, ki izgleda strašljiv, da bi pregnal zimo in zle duhove. Obhode kurentov je UNESCO decembra 2017 uvrstil na seznam nesnovne kulturne dediščine. Po kurentu poimenovano Kurentovanje je karneval brez primere, ki privabi več kot 100,000 obiskovalcev in velja za največje tovrstno praznovanje v Sloveniji. Obiskovalci se vživijo tako, da se še sami namaškarajo in pojejo ogromne količine krofov. Višek 10-dnevnega slavja je velika parada maškar skozi središče mesta, kjer napram nekaterim drugim maskam kurenti izgledajo povsem umirjeni in neopazni.

www.kurentovanje.net, www.ptuj.info