Kam na izlet? Vitanje

Naselje, ki ni s tega sveta

Na severovzhodu Slovenije se skriva Vitanje, drobno naselje z ogromno zgodovine. Že v sredini 13. stoletja je bilo Vitanje cvetoč trg, uradno pa je bilo kot tako prepoznano leta 1306, kar pomeni, da velja za enega najstarejših srednjeveških trgov v državi. Že od 11. stoletja pa ima tudi vlogo pomembnega upravnega središča regije. Še danes je razvidna prvotna postavitev trga, kar je odraz počasnega razvoja občine in odsotnosti buldožerjev ter pretirano zagnanih urbanistov.

Stari del naselja, s postavitvijo trga in staromodnimi stavbami, še vedno spominja na srednjeveški trg, občutek skupnosti pa ohranjajo tudi okoliški sodobni deli. Slovenci so tu naseljeni že od 6. stoletja in leta 2006 je Vitanje praznovalo jubilejnih 700 let obstoja trga, ki pa vsaj trenutno ne kaže nikakršnih znakov prestanka. Čez Vitanje teče reka Hudinja, naselje pa se ponaša z vrsto znamenitosti, vključno z dvema gradovoma (Starim in Novim). K očarljivosti naselja pripomore tudi gričevnato podeželje, izobilje zelenja in sproščeno vzdušje.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

CENTER VESOLJSKIH TEHNOLOGIJ HERMANA POTOČNIKA NOORDUNGA (CENTER NOORDUNG)

Vstopite v svet neskončnosti – onkraj zvezd, v srce neznanega. Spoznajte vizionarje potovanja po vesolju, raziščite vesoljske tehnologije in se potopite v zgodbo kulturalizacije vesolja. Center Noordung se je odprl leta 2012, za njegovo poimenovanje pa je zaslužen Herman Potočnik Noordung (1892-1929), eden najvplivnejših umov, ki so stali za razvojem vesoljskih tehnologij v zgodnjem 20. stoletju. Po drugi svetovni vojni se je zaradi zdravstvenih razlogov upokojil iz vojske in kasneje doštudiral na Dunaju. Leta 1929 je pod psevdonimom Noordung objavil svoje prelomno delo Problem vožnje po vesolju: Raketni motor. Na žalost je manj kot leto dni kasneje umrl zaradi pljučnice. Poleg obsežne razstave na temo Potočnikovega življenja in dela, se Center Noordung ponaša s pestrim naborom razstav in interaktivnih aplikacij na temo vesolja, vključno z interaktivno sobo Vesolje 360, simulatorjem letenja Electra VR ter sprehodom okoli planetov v našem osončju z VR Noordung aplikacijo.

Na Vasi 18, +386 (0)40 300 052, info@center-noordung.si, www.center-noordung.si

STARI GRAD

Stari grad, kot ga imenujejo domačini, je verjetno najbolj zgodovinska znamenitost mesta, ki se ponaša z vsem, kar lahko pričakujemo od romantične lokacije; zanimivo zgodovino in odličnimi priložnostmi za slikanje. Vsekakor je najbolj impozanten del strmega hriba na levem rečnem bregu, kjer se nahaja. Včasih je bil poznan kot Castrum Weitenstein, po družini vitezov, ki je tam živela okrog leta 1140, danes pa je slikovita ruševina. Tekom zgodovine ga je poškodoval potres, zamenjal pa je tudi številne lastnike, dokler ga niso v 17. stoletju dokončno vsi zapustili. Kljub temu lahko še danes vidimo sledi izvrstnih graditeljev, ki so vrzeli med kamni iz kamnoloma zapolnili v slogu romanske arhitekture.

Lakes slovenia jezera slovenija