Kam na izlet? Tabor

Drobna dežela nesojene ljubezni

Na hribovitem južnem obrobju Spodnje Savinjske doline leži Tabor, ena najbolj barvitih občin v Sloveniji. Tabor je priljubljen kraj za gorsko kolesarjenje, saj se tam nahaja mnogo odročnih vijugastih cest, kjer ni treba preveč skrbeti na promet. Občina se imenuje po majhnem istoimenskem naselju, ki se nahaja ob vznožju hribovja. Naselje boste skoraj zagotovo prečkali, saj se južno od njega nahaja večina znamenitosti v regiji. Zares veličastne značilnosti Tabora prihajajo iz njegove bogate zgodovine, saj je bilo naselje, oz. bolj specifično stari grad Ojstrica, v 15. stoletju prizorišče tragične ljubezenske zgodbe, ki vključuje domnevno čarovništvo, zapor in umor. Zgodba Veronike Deseniške pravi, da je bila Veronika nesojena ljubezen sina Celjskega grofa, ki so jo po grofovih navodilih utopili, kljub temu, da jo je sodišče po obtožbi čarovništva spoznalo za nedolžno. Ta tragična ljubezenska zgodba je že od začetka 19. stoletja priljubljen vir navdiha za dela mnogih slovenskih dramatikov, pesnikov in avtorjev. Od leta 1997 v Celju vsakoletno podeljujejo Veronikino nagrado za najboljšo slovensko poezijo, v sklopu istoimenskega festivala.

NARAVNI SPOMENIK KRVAVICA IN LEGENDA VERONIKE DESENIŠKE

Ta 909 m visoki hrib so poimenovali po visokih in strmih zahodnih stenah, ki so zaradi visoke vsebnosti železa obarvane rdeče. K imenu je pripomogla tudi legenda Veronike Deseniške; v tej verziji zgodbe so Veroniko porinili čez skale v prepad in še danes lahko v mesečini vidimo njeno belo tavajočo podobo. Naravne sile so v skale vrezale naravno okno in dve kraški jami, ki sta absolutno vredni ogleda. V rimskih časih je Emono in Celeio povezovala cesta, pri čemer se je del, ki je potekal od vznožja Krvavice do prevala Presedlje, ohranil do danes. Vrh hriba ponuja čudovit razgled od Snežnika in Čemšeniške doline, vse do Julijskih Alp s Triglavom in Kamniško-Savinjskih Alp.

TURISTIČNA KMETIJA WEISS

Turistična kmetija Weiss v Miklavžu je prava izbira za vsakogar, ki bi rad doživel aktivne počitnice s kolesarjenjem, pohodništvom, ali smučanjem na okoliških hribih. Prenočite lahko v udobnih rustikalnih sobah, vaše telo in duha pa bo okrepčal zajtrk iz sestavin, ki so domače, ali pridobljene od lokalnih pridelovalcev. Po dnevnih aktivnostih se lahko sprostite v finski ali infrardeči savni. Na voljo je tudi dobro opremljeno območje za kampiranje – agricamping – ki je odprto od aprila do oktobra.

+386 (0)31 619 484, www.turisticna-kmetija-weiss.si.

NEPOZABNO SLAVJE NA JASI IN KOZOLCU PRI RIBNIKU 

V neokrnjeni naravi naselja Miklavž se nahaja Hiša Lisjak, ki piše neverjetno kulinarično zgodbo v dveh delih in za raznorazne dogodke nudi lokacijo, catering, fotografiranje in še več. Na jasi je čudovita lokacija z leseno stavbo, ki se elegantno zliva z okolico; medtem pa izkušeni Lisjakovi chefi skrbno pripravljajo sodoben meni, ki je ustvarjen iz lokalnih sestavin. Kozolec pri ribniku pa za vas pričara nepozabno poročno pravljico v osrčju skritega zelenega gaja, v katerem se nahaja zelen ribnik in edinstvena kapela.

+386 (0)51/365 040, www.hisa-lisjak.si.

KMETIJA LAZNIK

Za ključ do uspeha kmetije Laznik skrbi tradicionalna živina, kmetijstvo, domača krma in domače dobrote, ki jih pripravljajo po skrbno ohranjenih receptih svojih prednikov. Kmetija je na tekmovanju Dobrote slovenskih kmetij prejela zlato priznanje za svojo Grabnarjevo salamo. Nahajajo se v Miklavžu in vsako prvo soboto v mesecu ponujajo sveže meso. Lahko se dogovorite tudi za skupinski ogled, kjer boste videli pridelavo mesnih izdelkov, okusili njihove dobrote ter čez zastekljeno steno obnovljenega starega hleva opazovali življenje prašičev na kmetiji.

+386 (0)41 543 396, www.kmetija-laznik.si

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj