Kam na izlet? Žužemberk

Ob Krki se potopite v srednji vek

Na območju dinarskega gorovja, jugovzhodno od Ljubljane, se nahaja drobno naselje Žužemberk, dom ene najbolj slikovite srednjeveške utrdbe v državi. V zapisih je bilo naselje prvič omenjeno v sredini 13. stoletja, grad pa je vsekakor starejši. Čez območje so zgradili pomembno rimsko cesto, sodobno naselje pa je bilo zgrajeno okrog samega gradu, po katerem je tudi poimenovano.

Kraj se je prvotno imenoval Seisenberg, domačini pa so se odločili, da je Žužemberk lepši naziv, v kar vsekakor ne dvomimo. Njegova pozicija ob reki je v 16. in 17. stoletju privedla do razvoja industrije na vodni pogon, v okolici pa lahko najdemo tudi ruševine ene izmed prvih papirnic v Sloveniji. Reka Krka je odlična lokacija za ribolov ter edina reka v državi, v kateri se nabira lehnjak, pod samim gradom se nahajajo lehnjakovi slapovi. Krka  je bila včasih polna rakov, kuga je kasneje populacijo rakov iztrebila. Z izjemo peščice lepih cerkva, Žužemberk ravno ne prekipeva od turistične ponudbo, ampak kaj drugega sploh potrebuješ, če imaš tako lep grad?

GRAD ŽUŽEMBERK

Grad Žužemberk je ogromna, stoletja stara trdnjava in ena od ikon Dolenjske, ki dramatično stoji na kamniti pečini nad reko Krko. Nihče ni povsem prepričan, kdaj so jo prvotno zgradili, večina zgodovinarjev pa se strinja, da je bilo to okoli leta 1000. Od sredine 16. stoletja pa vse do druge svetovne vojne je bil grad v lasti plemiške rodbine Auersperg. Obzidje so utrdili v 16. stoletju, ko so dodali sedem ogromnih obrambnih stolpov. Na gradu pa na žalost ni vladala stalna sreča, saj sta se tam odvili dve še posebej žalostni zgodbi. Ker je bil to grad v srednjem veku, so ga mnogokrat poizkušali zavzeti, pri čemer se je najslavnejši poizkus odvil v 16. stoletju in začasno celo uspel. Grad je bil momentarno zavzet, osvajalce pa so po hitrem postopku premagali in mrtve vojake vrgli čez obzidje, kjer so jih požrle divje živali. Pojedina se je nadaljevala do leta 1575, ko je medved ubil grofico. Okupacija med drugo svetovno vojno je skoraj privedla do popolnega uničenja gradu, ki so ga šele leta 1960 pričeli obnavljati. Dandanes se tam med poletnimi meseci odvija mnogo koncertov in razstav na prostem.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

ŽUŽEMBERSKI TRŠKI DNEVI

V sredini julija se odvijajo Žužemberski trški dnevi, eden največjih kulturnih dogodkov v celotni Suhi Krajini. To praznovanje vsega srednjeveškega spremljajo umetniške razstave, živa glasba in raznovrstni tradicionalni plesi ter pesmi, ki poskrbijo za odlično vzdušje. Vsako leto sodeluje na trških dnevih ogromno število priznanih slovenskih in mednarodnih umetnikov. V nedeljo se običajno odvija Srednjeveški dan, katerega vrhunci vključujejo viteške dvoboje in zgodbe iz navdušujoče zgodovine gradu.