Doživi in izkusi Metliko

Središče južne vinske dežele

Metlika spada med tri glavna mesta Bele krajine in ima približno 3,500 prebivalcev (v celi občini jih je okrog 8,500). Poleg samega slikovitega mesta obiskovalcem ponuja nekaj zanimivih atrakcij. Verjetno vas bo najprej pritegnil grad, ki stoji ob reki, v katerem domuje tudi Belokranjski muzej. Gasilski zanesenjaki bodo prav tako navdušeni nad obiskom Metlike, saj je bil leta 1969 tu ustanovljen Slovenski gasilski muzej.

Gasilstvo je že dolgo pomemben del slovenske kulture. Tri gotske cerkve v sosednjih Rosalnicah so prav tako dobro poznana znamenitost, ki že stoletja privablja romarje. Metlika je bila kot mesto uradno prepoznana v 15. stoletju, stoletje po tem, ko sta področje in Kolpa postala pomembna kot kranjsko/hrvaška meja. Območje Bele krajine je poseljeno že od prazgodovine in tekom let je doživelo več burnih obdobij. Metlika je doživela hude turške vpade, leta 1705 pa jo je požar požgal do tal. V 19. in zgodnjem 20. stoletju je mesto, kot tudi celo območje, postalo znano po svoji obrti in trgovini. S kulturnega vidika se zdi Metlika kot neke vrste mešanica kmetijskih tradicij in obrti z dozo sodobne glasbe 

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

BELOKRANJSKI MUZEJ IN METLIŠKI GRAD

Belokranjski muzej odlično predstavi celovito sliko življenja v pokrajini, od prazgodovine do trenutka, ko je bil muzej odprt. Muzej je večinoma organiziran kronološko, pri čemer so najstarejši predmeti osnovna orodja, ki so jih uporabljali v neolitiku, najnovejši del stalne razstave pa pokriva težavno medvojno obdobje ter čas druge svetovne vojne. Iz slednjega lahko izveste, kako je v zadnjih letih vojne Bela krajina postala svobodno partizansko ozemlje, kar je bil do takrat v Evropi povsem neznan fenomen. V drugih sobah je veliko prostora namenjenega skoraj 200 letom stalne grožnje invazije otomanskih Turkov v 15. in 16. stoletju. V gradu se nahaja tudi turistično informacijski center Metlika, prostor za začasne razstave ter vinska klet. Muzej upravlja tudi nekaj drugih kulturnih zbirk, ki se nahajajo drugod po regiji, med drugim galerijo Kambič v Metliki, Muzejsko hišo Semič, Mestno muzejsko zbirko Črnomelj ter Spominsko hišo Otona Župančiča v Vinici.

Trg Svobode 4, tel. +386 (0)7 306 33 70, belokranjski.muzej@guest.arnes.si, www.belokranjski-muzej.si. 

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

VINSKA VIGRED

V pokrajini, ki slovi po svojem vinu, vsako leto poteka festival Vinska vigred, eden največjih vinskih dogodkov v Sloveniji, ki vsako leto tretji vikend v maju za tri dni v staro mestno jedro Metlike pritegne na tisoče obiskovalcev. Dogodek so prvič priredili pred več kot 35 leti, ko se je začel kot zgolj vinski sejem, namenjen razstavljanju in pokušanju lokalnih vin, od takrat pa je prerasel v večplasten kulturni festival. Dandanes se festival ponaša s tremi ločenimi odri za glasbo, folkloro in druge nastope ter raznoraznimi stojnicami, ki predstavljajo tradicionalno rokodelstvo, umetniške izdelke in seveda veliko veliko vina. Na voljo je več kot 300 različnih vrst, tako da bodite izredno previdni, če želite poskusiti vse! Ne skrbite, če vas bo pijača zlakotila, saj je na voljo ogromno okusne hrane, med drugim pečena jagnjetina, odojki in seveda obilo sveže pečene belokranjske pogače.

www.metlika-turizem.si, www.vinska-vigred.si.