Doživi Kriško jezero

Nepozabna doživetja najvišjih jezerskih vrhov

Kriška jezera so štiri slikovita alpska jezera ledeniškega izvora v Kriških podih. Jezera obdajajo vrhovi Julijskih Alp: Razor, Planja, Križ, Stenar, Bovški Gamsovec in Pihavec.

Zgornje Kriško jezero leži na 2154 metrih nadmorske višine in je najvišje ležeče jezero v Sloveniji. Spodnje Kriško jezero je največje, ob vodi pa je travnata brežina, ki je priljubljen kraj za počitek. Četrto Kriško jezero je najmlajše znano visokogorsko jezero. Po zimah z obilnimi snežnimi padavinami je lahko celo poletje prekrito s snegom in svojo vodno gladino pokaže šele jeseni.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

Pastirji so jim nadeli zanimiva imena

V okolici jezer so domovanje našli številni svizci, gamsi in kozorogi, poleti pa tam zacvetijo alpske cvetlice. V bližini jezer leži Pogačnikov dom na Kriških podih.

Pastirji so jezerom nadeli zanimiva imena: Spodnje Kriško jezero je jezero pri Studencu, Srednje Kriško jezero je jezero pod Grivo, Zgornje Kriško jezero je jezero pod Križem, četrto Kriško jezero pa je dobilo ime jezero pod Stenarjem.

Zakaj sem izbrala ta jezera? Ker ponujajo nepozabna doživetja najvišjih jezerskih vrhov med visokimi in mogočnimi gorami.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj