Kam na izlet? Postojna

Jame in gradovi na Krasu

Z manj kot 10,000 prebivalci se Postojna komaj uvršča med 20 največjih mest v Sloveniji, a verjetno ni nobeno izmed njih (vključno z Ljubljano) po svetu poznano bolje, kot to relativno neizrazito mestno naselje v jugovzhodu države, ki je bilo kot mesto uradno prepoznano šele leta 1909. Razlog seveda niti ni mesto samo po sebi, temveč neverjetni sistem kraških jam, ki ležijo tik pod površjem.

Svetovno znana Postojnska jama se je za javnost prvič odprla leta 1819, tekom zadnjih dvesto let pa naj bi pritegnila že več kot 39 milijonov obiskovalcev, pri čemer je bil med prvimi tudi avstro-ogrski cesar Franc Jožef I., ki jo je obiskal eno leto pred javnim odprtjem. Če to ni dovolj, naj omenimo, da se v neposredni bližini jame nahaja še ena priljubljena znamenitost, veličastni Predjamski grad, ki ga je Guinnessova knjiga rekordov proglasila za največji jamski grad na svetu, nahaja pa se približno 11km severozahodno od mestnega središča. Zgrajen je bil v 13. stoletju, delno pa se nahaja pod ogromnim naravnim kamnitim lokom.

Ta imeniten grad je povezan z več zanimivimi legendami, prav tako pa se pod njim nahaja še ena turistična jama. Večina obiskovalcev pride v Postojno, da bi si ogledala eno ali obe glavni znamenitosti, v mestu in okolici pa se nahajajo tudi trije spodobni hoteli in mnoga gostišča ter možnosti zasebne nastanitve, tako da lahko mesto služi tudi kot dobro izhodišče za raziskovanje drugih predelov osrednje Slovenije in Krasa, ki se razteza proti Jadranu in Italiji.

POSTOJNSKA JAMA

Z besedami težko opišemo veličastje Postojnske jame, največje jame na Krasu in najbolj obiskane turistične jame v Evropi. Do sedaj so odkrili že več kot 24 kilometrov podzemnih rovov, galerij in dvoran, pri čemer jih je le delček odprt za javnost. Kljub temu boste za obisk porabili večino jutra ali popoldneva, ko se boste podali po najbolj spektakularnih delih jame, najprej z ozkotirnim jamskim vlakcem in nato peš. Do jame in v jami ni stopnic ali težavnih vzponov, tako da gibalno ovirani obiskovalci ne bi smeli imeti težav.

Jamo je tekom milijonov let izoblikovala reka Pivka, odkrili pa so jo v 13. stoletju, pri čemer so jo začeli bolj temeljito raziskovati šele proti začetku 19. stoletja. Leta 1819 so jo odprli kot turistično atrakcijo, pri čemer je bil eden prvih obiskovalcev avstro-ogrski cesar Franc Jožef I. Jama je postala tako priljubljena, da so jo že leta 1884 opremili z električnimi lučmi; nekaj let preden je bila tovrstna tehnologija uporabljena v sami Ljubljani. Vrhunec ogleda predstavljajo ogromni stalaktiti in stalagmiti ter izjemna koncertna dvorana s kapaciteto za 10,000 obiskovalcev, kjer naj bi bila neverjetna akustika.

Jama je precej hladna, saj je tam stalno približno 10 stopinj Celzija, tako da ne pozabite puloverja. V jami živi tudi človeška ribica (ali močeril), slepa dvoživka, ki je avtohtoni prebivalec podzemnih jamskih voda v tem delu Evrope. Med sprehajanjem po jami lahko v bazenih vode včasih, a ne vedno, opazite človeške ribice. Močerili so slepi, a zelo občutljivi na fotografiranje z bliskavico, tako da če ga opazite, ga raje ne fotografirajte. Leto 2016 je bilo zelo posebno, saj je ena od človeških ribic izlegla jajčeca, kar je izredno redek dogodek, ki se zgodi le enkrat na desetletje. Če boste imeli srečo, boste morda celo zagledali enega od ‘zmajevih mladičev’, kot so jih poimenovali mediji.

Jamska 30, Postojna, +386 (0)5 700 01 00, info@postojnska-jama.eu, www.postojnska-jama.eu

VIVARIJ

Ali ste vedeli, da v Postojnski jami živi več kot 150 različnih vrst, kar pomeni, da je to jamski sistem z največjo biološko raznolikostjo na svetu, pri čemer v njenih globinah živi mnogo živali, ki so tako prilagojene na pogoje v jami, da bi zagotovo poginile, če bi jih odnesli iz podzemlja? No, zdaj veste, če želite izvedeti še več pa obiščite Vivarij Proteus, ki se nahaja le 50m od vhoda v jamo. Postojnska jama je zibelka posebne biološke discipline speleobiologije, ki proučuje organizme, ki živijo v podzemeljskih okoljih.

Speleobiologija se je začela leta 1831, v Postojni pa so odkrili in dokumentirali na desetine vrst. Vivarij je razdeljen na dva dela, pri čemer v enem poteka raziskovalno delo, drugi pa je razstavni prostor, kjer si lahko ogledate širok nabor fascinantnih, v jami živečih živali, ki jih lahko najdemo v Postojnski jami in več kot 11,300 drugih jamah po Sloveniji. Evolucija se je na zanimiv način lotila živali, ki živijo v podzemnih votlinah in vodnih poteh, saj so razvile nenavadne značilnosti, pri čemer jih je mnogo prosojnih, povsem brez pigmenta, ali slepih, saj je v popolni temi vid neuporaben.

Primer takšnega bitja in nedvomen kralj podzemlja, ki je deležen veliko pozornosti je močeril, bolje poznan kot človeška ribica – skrivnostna dvoživka kožne barve (od tu tudi njeno ime), ki v podzemnih vodah Krasa živi do 100 let in lahko več let preživi brez hrane. Še naprej bi lahko dolgovezili o zanimivostih človeške ribice, a Vivarij je precej bolj informativen in zanimiv kot mi, tako da ga le obiščite.

Jamska cesta 30, Postojna, info@postojska.jama.eu, www.postojnska-jama.eu

TURISTIČNO INFORMACIJSKI CENTER

Postojna Cave Park, Jamska 30, Postojna, +386 (0)5 700 01 00, info@postojnska-jama.eu, www.postojnska-jama.eu.