Kam na izlet? Rogatec

Kompaktna, a stalno presenetljiva vas

Rogatec je zelo prikupno majhno srednjeveško naselje, ki se nahaja ob meji s Hrvaško, na skrajnem vzhodu Dežele Celjske. Rogatec izgleda kot tradicionalno pravljično mestece. Naselje je kompaktno, a skrajno očarljivo in že več kot 700 let se ponaša z redno tržnico. Kljub majhni velikosti, lahko tu počnete presenetljivo veliko stvari. Turistična uprava Rogatca je v zadnjih letih odlično poskrbela za promocijo, s poudarkom na ‘zelenem’ turizmu in ohranjanju dediščine. Obnovili so veliko znamenitosti, ki sedaj privabljajo obiskovalce s cele Evrope in sveta.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

MUZEJ NA PROSTEM

Ta zanimivi muzej na prostem ohranja in predstavlja arhitekturno ter ljudsko dediščino in običaje prebivalcev doline Sotle ter ponuja izvrsten vpogled v življenja preteklih prebivalcev regije. Muzej promovira kulturo 18., 19. ter zgodnjega 20. stoletja, urejen pa je kot vasica, kar še poveča občutek, da smo se vrnili v preteklost.

Tu lahko najdete primere lokalne umetnosti in obrti ter ljudskih običajev in navad, še posebej pa priporočamo vodeni ogled, kjer boste videli, kako je včasih potekalo delo na tradicionalnih kmetijah v regiji. Na voljo so tudi praktične poučne delavnice, ki se osredotočajo na vse od peke kruha do pletenja košar, kovaštva, kuhe in drugih tradicionalnih obrti. Muzeja ne morete zgrešiti, saj se nahaja v bližini konjeniškega kluba, ki je le nekaj sto metrov oddaljen od gradu. Večina stavb je v prvotnem stanju, sem pa so jih premestili z drugih lokacij v regiji. Najpomembnejša zgradba je verjetno lesena Šmitova hiša, bivši dom, ki je bil zgrajen v zgodnjem 19. stoletju in je tipičen za to pokrajino. To je rojstni kraj slovenskega pesnika in prevajalca Jožeta Šmita in tvori središče muzeja. Hiša ima slamnato streho in glinene stene, ki so ometane in pobeljene z apnom. Na posesti se nahaja tudi skedenj, staro zunanje stranišče, vodnjak, čebelnjak za panje, štala za prašiče, kozolec in kovačnica. Najnovejši stavbi sta informacijska točka in trgovina s spominki.

Ptujska 23, +386 (0)3 818 62 00, muzej@rogatec.si, www.rogatec.si

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

DVOREC STRMOL

Ta dvorec oz. grad iz 15. stoletja stoji na nizkem hribu nad starim mestnim jedrom. Težko ga boste spregledali, saj je večinoma bel, stene pa so poslikane z osupljivimi sivimi arhitekturnimi detajli. Med izkopavanji so odkrili originalne načrte in dvorec skrbno obnovili. Zunaj plapolajo tudi zastave, tako da res izgleda kot pravljični grad. Znan je kot eden redkih gradov v Sloveniji, ki je tekom svoje celotne zgodovine obdržal slovensko ime. Grad je bil prvič omenjen leta 1436 kot preprost obrambni stolp, v lasti Celjskih grofov. Zamenjal je več lastnikov, med katerimi je bila tudi družina Auersperg in kasneje Frankopani. Obrambne stolpiče so podrli proti koncu 17. stoletja, leta 2003 pa so dvorec obnovili in razglasili za kulturni spomenik. Eden najzanimivejših elementov je originalna črna kuhinja v prvem nadstropju, ki vključuje odprto kamnito ognjišče. Tu lahko rezervirate mizo in uživate v obroku pod stropom, ki že pet stoletij nabira dim in vonjave ognjišča. V prvem nadstropju se nahaja grajska restavracija in gostilna, v kleti je opremljena vinska klet, degustacijske sobe ter ječa, v drugem nadstropju pa domuje umetnostna galerija. V tretjem nadstropju si lahko ogledate kapelo z restavriranimi baročnimi freskami in dve dvorani okrašeni z neoklasicističnimi slikami. Kapela je bila prvič omenjena leta 1682, posvečena pa je sv. Vincentu.