Izlet na Javorniško jezero

Jezervar, ki tihoma piše železarsko zgodovino 

Javorniško jezero leži za umetno zajezitvijo potoka Javornik severno od Jesenic. Domačini mu pravijo tudi rezervoar ali celo jezervar.

Ob jezeru se nahaja dom Trilobit, ki je dobil ime po okamninah trokrparja, ki je tukaj živel pred okoli 290 milijoni let. Štiri vrste, od nekaj tisoč najdenih na svetu, se nahajajo kot fosilni ostanki samo na tem področju.

Lakes slovenia jezera slovenija

Pri domu je umetna plezalna stena, na jezeru pa je možno tudi čolnarjenje. Kopanje je rezervirano samo za pogumne, saj temperatura vode ne preseže osem stopinj Celzija. Dom je tudi izhodišče za osemkilometrsko Naravoslovno in rudarsko učno pot, na kateri spoznamo značilne kamnine območja med Golico in Stolom, rudišče manganove rude, rudnik železove rude ter značilno floro in favno. V bližini jezera se nahaja čudovit potok Javornik, ki se vije v gozdu kot dolgo belo pero.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Jezero ima izjemen zgodovinski pomen

Ustvarili so ga leta 1901 za pogon sodobne valjarne železa v Slovenskem Javorniku. Voda je tedaj gnala turbino premera več kot devet metrov, kar je takrat pomenilo največjo tovrstno turbino na svetu. 

Nekaj let kasneje so ob jezeru zgradili hidroelektrarno Javorniški Rovt za pogon črpalk, ki so iz nižje ležečih izvirov vračale vodo v jezero. Hidroelektrarna s svojim sistemom zajetij, cevovodov in starostjo predstavlja edinstven tehniški spomenik. 

Zakaj sem izbrala to jezero? Ker je primer jezera, ki se nerad na glas hvali s svojo pomembnostjo. Razkrije jo le, če ga večkrat vprašaš in brskaš med informacijami o gorenjski tehniški dediščini.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj