Kam na izlet? Grad Strmol

Luksuzna nastanitev in dogodki v čudovitem srednjeveškem okolju

Grad Strmol leži ob vznožju Dvorjanskega hriba, ob cesti, ki povezuje vasi Češnjevek in Dvorje. Korenine gradu segajo v 13. stoletje, ko so v njem živeli vitezi Strmolski, po katerih je stavba poimenovana. Grad se ponaša s presenetljivo nespremenjeno podobo in velja za enega najstarejših ter najbolje ohranjenih gradov v Sloveniji. Notranjost je bogata s prvotno opremo in zajema izvrstno ter dragoceno umetniško zbirko, ki je nekoč pripadala Radu in Kseniji Hribar, zadnjima lastnikoma gradu. To je eden od le dveh slovenskih gradov, ki se ponaša s prvotno opremo. Zadnji privatni lastnik je bil Rado Hribar, industrialec, svetovljan, ljubitelj umetnosti in eden najbogatejših ljudi v tedanji državi. Z ženo Ksenijo sta dala graščini današnjo podobo. Ustvarila sta prostor za družabna srečanja eminentnih slovenskih in evropskih plemičev. S svojim sofisticiranim in svetovljanskim okusom sta grad okrasila z bogato zbirko umetniških del in predmetov izjemne vrednosti, ki so še danes postavljeni na ogled.

Ena izmed atrakcij gradu Strmol je krokodil, ki je bil Ksenijin hišni ljubljenček, dokler je ni med kopeljo nekoč ugriznil in tako nagačen pristal v salonski vitrini. Danes krokodil stoji ob vhodu in prijazno pozdravlja obiskovalce gradu. Zaradi izjemnih kulturnih, umetniških, arhitekturnih, zgodovinskih in pokrajinskih značilnosti so grad leta 2004 razglasili za narodno pomemben kulturni spomenik. Med letoma 2010 in 2012 je bil ljubeče in natančno prenovljen, danes pa deluje kot edinstven in nepozaben hotel, ki je odprt za javnost. Grad je priljubljena atrakcija, v kateri obiskovalci preživijo uro ali dve, prav tako pa je na voljo kot luksuzna lokacija za pomembne poslovne sestanke, romantične poroke in druge izredno posebne dogodke, kot so gala večerje, pokušine vina in drugi kulturni dogodki čez leto.

Za najbolj posebne priložnosti grad Strmol ponuja luksuzno doživetje z imenom “Graščak za eno noč”, ki vas popelje daleč v preteklost. Goste ob prihodu pričaka grajski concierge, v glavni grajski jedilnici pa postrežejo večerjo s čipko, srebrnino in kristalom. Po noči v najmehkejši posteljnini, vas bodo razvajali s plemstva vrednim zajtrkom. To je unikatno in čarobno doživetje, za katerega boste želeli, da se nikoli ne konča. Leta 2018 je grad prejel naziv Unikatni grad leta, saj je njegovo odličnost opazila mednarodna ekipa strokovnjakov londonske specializirane turistične revije Travel & Hospitality.

Na voljo so tudi vodeni ogledi, kjer lahko izveste več o fascinantni 700-letni zgodovini gradu Strmol, njegovih preteklih lastnikih in dogodkih. Dobro je, da za ogled pokličete v naprej, vsekakor pa gre za nepozabno doživetje, ki ga zelo priporočamo. Grad se nahaja v čudovitem parku, v bližini priporočenega golf igrišča Hribar. Park ponuja čudovito okolico za sprehode, v njem pa se nahaja tudi prijetna Kavarna Strmol, kjer se lahko spominjate starih časov. 

+386 (0)4 575 37 10, grad-strmol@brdo.si, www.grad-strmol.com, Vodeni ogledi so na voljo po predhodnem dogovoru