Kam na izlet? Vransko

Majhno naselje z velikimi muzeji

Ime Vransko naj bi izviralo iz časov, ko je bilo tu močvirnato območje, kjer je domovalo veliko ptic. Naselje se tu nahaja že vsaj od 12. stoletja, ko je bila prvič omenjena župnijska cerkev sv. Mihaela. Cerkev še danes velja za najbolj impresivno stavbo na Vranskem, pri čemer najbolj izstopa marmornat oltar, ki ga je v 18. stoletju izdelal tedaj najslavnejši italijanski kipar Francesco Robba. Dandanes je naselje med Slovenci najbolj poznano kot dom Muzeja motociklov Vransko ter po poligonu varne vožnje AMZS, ki pokriva 16 hektarjev površine. Vransko ponuja tudi številne druge znamenitosti in aktivnosti, vključno z rojstno hišo prvega slovenskega sodobnega založnika, enim največjih gasilskih muzejev v državi, kraškimi izviri in jamami ter dobro vzdrževanimi pohodniškimi stezami, ki ponujajo izjemne razglede na Savinjsko dolino.

SCHWENTNERJEVA HIŠA

Slovenija je ena najbolj pismenih držav na svetu – ne le po deležu pismenih ljudi, ki je praktično 100 %, temveč tudi po dejstvu, da so do nedavnega v Sloveniji izdali večje število knjig na prebivalca, kot kjerkoli drugje. Eden od ljudi, ki so za to najbolj zaslužni je Lavoslav Schwenter, ki se je rodil in odraščal na Vranskem in velja za prvega sodobnega slovenskega založnika. Po končani gimnaziji je ambiciozni mladi Schwentner odpotoval v tujino, najprej na Dunaj in kasneje še v Prago ter Nemčijo, kjer je delal kot praktikant. Tekom let se je naučil, kako deluje založništvo in navezal dragocene stike. Leta 1898 je v Ljubljani ustanovil svoje podjetje, v 1930ih pa je soustanovil Združenje založnikov in knjigotržcev Jugoslavije. Leta 2001 je občina obnovila njegovo rojstvo hišo v središču Vranskega, ki sedaj služi kot muzej.

+386(0)41 919 829, www.zkts-vransko.si. 

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

Lakes slovenia jezera slovenija

GASILSKI MUZEJ VRANSKO

Gasilski muzej na Vranskem ima eno največjih zbirk gasilske opreme, orodja, uniform in posebnih odlikovanj v Sloveniji, pri čemer so vse predmete skrbno restavrirali in postavili na ogled. Za večino obiskovalcev je vrhunec zbirke brizgalni sistem na lesenem vozu iz 19. stoletja, sami pa smo večino časa preživeli z ogledovanjem starih fotografij prostovoljnih gasilskih brigad, ki v Sloveniji še danes igrajo pomembno vlogo, v svojih četah pa imajo več kot 150,000 članov.

+386 (0)41 919 829, www.zkts-vransko.si. 

MUZEJ MOTOCIKLOV VRANSKO

Muzej obsega eno največjih zasebnih motociklističnih zbirk v Evropi, katero si mora pogledati vsak, ki ga vsaj bežno zanimajo motorji, industrijsko oblikovanje, ali dela tehnološke dediščine. V treh velikih prostorih je razstavljena zbirka več kot 100 motorjev, ki so razdeljeni na ‘normalne’ motorje, dirkalne motorje in ‘čudesa’. Večina starejših in bolj dragocenih motorjev se nahaja v prvem prostoru, drugi prostor pa zajema izvrsten izbor v Sloveniji izdelanih dirkalnih motorjev Tomos. Tistim, ki niso največji motociklistični navdušenci, bo verjetno najzanimivejši prostor v pritličju, kjer so razstavljena čudesa. Tu si lahko ogledate vojaško opremo in druge predmete bizarnega izgleda, vključno z enim, ki je praktično tank zgrajen okoli motornega kolesa. Večino motornih koles so restavrirali v muzejski delavnici z uporabo starinskih orodij in opreme, tako da so v popolnoma delujočem stanju. Če boste imeli srečo, boste morda srečali lastnika, kako na enem od njih drvi po cestah Vranskega!