Kam na izlet? Novo mesto

Mesto situl

V rečnem ovinku Krke je ugnezdeno Novo mesto, kulturna in gospodarska prestolnica Dolenjske, jugovzhodne pokrajine Slovenije. Klub imenu, mesto ni ravno nedavna gradnja, saj je staro že skoraj 700 let. Leta 1365 ga je ustanovil nadvojvoda Rudolf IV. Habsburški. V srednjem veku je bilo mesto pomemben trgovski center, kasneje pa je postalo industrijsko središče, za kar še vedno velja danes, saj se v okolici nahaja nekaj izmed največjih podjetij v državi. Na srečo so tovarne postavili stran od starega dela mesta, ki je dobro ohranjen in zelo lep – ob rečnem bregu se raztezajo očarljive stare hiše, čez mesto se vijejo tlakovane ulice, nad vsem pa bdi stolnica sv. Nikolaja, cerkev iz 15. stoletja, ki stoji na najvišji točki v mestu in velja za najstarejšo mestno stavbo. Osrednji del starega mesta je Glavni trg, ki je bil včasih trgovsko okrožje, danes pa je promenada, na kateri se nahaja vrsta trgovin, kavarn in restavracij, v središču pa se nahaja znamenita mestna hiša. Ni privlačna le zgrajena okolica, saj se na drugi strani reke nahaja spokojni gozd Ragov log, do katerega vodi prikupen lesen most. Gozd ima dobro vzdrževane poti, tako da je odličen kraj za sprehod.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

DOLENJSKI MUZEJ

Novo mesto je vsekakor ponosno na svojo arheološko dediščino. Arheologi so tu odkrili šestnajst situl – bronastih posod, okrašenih z mitološkimi scenami, ki pričajo o rojstvu evropske civilizacije v našem prostoru, v času železne dobe. Arheološke zbirke so razstavljene v Dolenjskem muzeju, ki zajema tudi izjemno zbirko izdelkov iz jantarja. Če imate raje nedavno zgodovino, vas bo zagotovo pritegnila razstava, ki je posvečena enemu najslavnejših prebivalcev Novega mesta – našemu Olimpijskemu prvaku Leonu Štuklju. 

Muzejska 7, +386 (0)7 373 11 11, dolenjski.muzej@dolenjskimuzej.si, www.dolenjskimuzej.si.

TURIZEM V ZIDANICAH

Edinstvena značilnost Posavske regije so tradicionalne vinogradniške zidanice, ki so razpršene po slikoviti pokrajini zelenih hribov, prepletenih z raznoraznimi vasmi, vinogradi in gozdovi. V zadnjih letih so obnovili veliko teh kamnitih, opečnatih in lesenih koč ter jih ponudili kot nastanitev za turiste. To je bil skupen projekt, ki so ga nadzirale in financirale tako lokalne, regionalne in državne organizacije, kot tudi EU. Opcije variirajo od večjih posesti, ki ponujajo individualne sobe in stanovanja, do celotnih koč, ki jih lahko najamete po precej ugodnih postavkah. Gostje bodo ob najemu pogosto dobili celo zastonj vino! Vsaka lokacija je drugačna, vse pa so obnovljene in vodijo jih izjemno prijetne lokalne družine.

RUDOLFOV SPLAV

Na vrhuncu sezone, med začetkom julija in sredino septembra je na voljo rečna ekskurzija Rudolfov splav, ki jo zelo toplo priporočamo. Ta prisrčna ladjica, ki je bolj podobna luksuznemu parniku kot splavu, vas po reki Krki popelje okrog Novega mesta, pri čemer boste prečkali pod štirimi mostovi in si imeli priložnost ogledati več čudovitih zgodovinskih stavb. Na krovu je dovolj aktivnosti, da boste ves čas zaposleni. Domačini v tradicionalnih nošah pripovedujejo zanimive zgodbe, na voljo je edinstvena priložnost za ‘krst’ in seveda ogromno okusne lokalne hrane in kozarček odličnega cvička. Doživetje je oblikovano za skupine, kljub temu pa so tudi posamezniki vedno dobrodošli na krovu. Če želite izvedeti več o turizmu v regiji, od nočitve v hotelu do popolnih kulturnih in zgodovinskih vodenih ogledov, se obrnite na turistično agencijo Kompas, ki iz svoje pisarne v središču mesta že več kot pol stoletja organizira potovanja. 

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto, +386 (0)7 3931 520, info@kompas-nm.si, www.kompas-nm.si. 

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj