Kam na izlet? Radeče

Kjer se Sava in življenje upočasnita

V severozahodnem delu Posavja se nahajajo Radeče, mesto gostoljubnih ljudi in bogate zgodovine, skozi katero teče reka Sava. Sava, mogočna in igriva mati slovenskih rek tu na široko odpre svojo ozko sotesko. Od tu teče naprej, dokler se njen tok ne umiri v akumulacijskem jezeru v bližini hidroelektrarne Vrhovo. Zaradi svoje pozicije na meji med Kranjsko in Štajersko, geostrateških prednosti in rečnih pristanišč za čolne, ladje ter lesene splave, so Radeče že stoletja živahno središče tako gospodarskih in trgovskih dejavnosti kot tudi bogatih in raznolikih kulturnih aktivnosti.

Mesto prav tako že dolgo slovi po svoji tradiciji proizvodnje papirja, katere začetki segajo v leto 1736. Danes je slavna plovba z lesenim splavom po Savi najbolj uveljavljena turistična atrakcija v Radečah in le eden izmed mnogih razlogov, zakaj se vsako leto sem zgrinjajo turisti. 

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

SPLAVARJENJE PO SAVI

Sava je že vsaj od rimskih časov plovna. Tekom zgodovine so reke predstavljale najbolj ekonomično in včasih edino možno pot komunikacije in transporta med oddaljenimi kraji. Po Savi so prevažali raznoliko trgovsko blago, najbolj pa je bilo razvito trgovanje z lesom, zato se je posledično razvil tudi transport lesa s splavi. Po drugi svetovni vojni je splavarjenje doživelo upad. Pomemben mejnik je bilo leto 1993, ko so v Vrhovem postavili hidroelektrarno in ustvarili 11km dolgo akumulacijsko jezero. To je v regijo prineslo nove priložnosti za razvoj turizma, ki temelji na bogati in starodavni tradiciji splavarjenja. Danes se lahko radeškim splavarjem pridružite na plovbi in se podučite o njihovih zanimivih tradicijah, običajih in navadah. Edinstvene zgodbe o mojstrih splavarstva vas bodo ob glasbeni in plesni spremljavi popeljale v preteklosti in vam pustile nepozabno doživetje. 

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

SVIBNO

Ko ste v regiji, morate nujno obiskati idilično naselje Svibno. Nad naseljem stojijo ruševine gradu, ki pričajo o veliki moči vitezov Ostrovrharjev, ki so bili med 12. in 14. stoletjem ena najvplivnejših plemiških družin v celotni pokrajini Kranjski. Danes je naselje dobro poznano po svojih gostoljubnih ljudeh, med katerimi vas bodo še posebej toplo sprejele članice Društva kmečkih žena arnika.

POČAKOVO

Obisk Etnološke zbirke družine Ključevšek na Počakovem vam bo povedal veliko o življenju naših prednikov in esencialnih orodjih, ki so jih uporabljali za kmetijska dela. V Močilnem se lahko sprostite v senci Gašperjevega kostanja, najdebelejšega kostanja v Sloveniji. Tisti, ki imate radi kozarec dobrega vina, boste navdušeni nad obiskom vinogradov vitezov Ostrovrharjev. Ko se boste vračali v Radeče, se ustavite pri sto let starem Cumarjevem mlinu v Dolini Sopote. Če potrebujete nastanitev, obiščite Baronovo zidanico, kjer bo osebje poskrbelo za vse.

KULTURNO TURISTIČNI REKREACIJSKI CENTER

Turistično informacijski center v Radečah boste našli brez težav, saj se nahaja v veliki stavbi roza barve, v osrčju mesta. KTRC je več kot le turistična pisarna, to je krovna organizacija, ki je odgovorna za kulturne, turistične in rekreacijske aktivnosti v mestu. Poleg tega, da obiskovalcem nudijo informacije o znamenitostih, nastanitvi, restavracijah, dogodkih in aktivnostih, tudi aktivno promovirajo razvoj turizma v regiji, tako na lokalni kot tudi državni ravni. Če tega področja še nikoli niste obiskali, naj bo to vaša prva postojanka. Po predhodnem dogovoru lahko osebje za vas organizira tudi dnevne izlete in vodene oglede.

Milana Majcna 1, +386 (0)3 568 79 41, www. ktrc-radece.si.