Kam na izlet? Rogla-Pohorje

Starodavna zgodovina, skrite doline in slikovite vasice

Področje Rogla-Pohorje leži v severovzhodnem delu Slovenije, sestavljajo pa ga občine Oplotnica, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče. Občina Oplotnica obsega 21 naselij, pri čemer so arheološke raziskave pokazale, da se je človek tu naselil že vsaj tri tisoč let pred našim štetjem. V rimskih časih je bila regija pomembno razpotje, saj je trgovski tok potekal od Italije do Panonije na vzhodu. Poleg drugih dogodkov, Oplotnica vsako leto novembra gosti Martinov pohod. Ta slikovita, enourna pot vodi po čudoviti okolici in se zaključi pri cerkvi sv. Martina, kjer izvedejo blagoslov mladega vina. Temu sledi težko zaslužena pokušina, ki lepo zaključi dopoldanski sprehod. Septembra 2019 se je na Rogli odprla pot med krošnjami, več kot kilometer dolga pot, ki poteka nad vrhovi dreves in obiskovalcem nudi sijajen razgled. Druge aktivnosti na prostem zajemajo izjemno veliko priložnosti za kolesarjenje, pohodništvo in raziskovanje gora, smučišče Rogla pa poskrbi za vso snežno zabavo. Smučišče vsakega januarja gosti FIS Svetovni pokal v deskanju na snegu.

www.rogla-pohorje.si

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

ŽIČKA KARTUZIJA

Spokojna in fascinantna Žička kartuzija je pomemben kulturni spomenik in čudovit kraj, ki je resnično vreden ogleda. Sedaj že delno porušen samostan je bil zgrajen leta 1165 v dolini sv. Janeza Krstnika, le kratko vožnjo stran od Slovenskih Konjic, tekom katere pa boste morali dvakrat prečkati pod avtocesto. To ni le najstarejši kartuzijanski samostan v Sloveniji, temveč tudi prvi, ki so ga zgradili zunaj Francije ali Italije. Kartuzija se ponaša tudi z eno najstarejših lekarn v Evropi. Nahaja se na čudoviti lokaciji, obkroženi s hribi in gozdovi ter vsako leto pritegne okoli 20,000 obiskovalcev. Kljub temu, da je meniški red prenehal z delovanjem v 18. stoletju, so se ohranile meniške hiše, jedilnica, kuhinja in cerkev.

Zelo zanimive so tudi ruševine, kjer lahko vidimo stolpiče, kamnite stene in opeke, obnovitvena dela pa trenutno še potekajo. Celo redovna cerkev, ki nima strehe in jo preraščajo rastline, je tako impresivna, da jo še danes redno uporabljajo za poroke. Kljub temu, da so gotski loki in okrogli stražni stolpi zelo lepi, je Žička kartuzija precej več kot le stavba. V sredini glavnega dvorišča poleti postavijo klopi in gostijo koncerte. Kartuzija ima celo svojo vinsko klet s peninami iz nagrajene vinske kleti Zlati grič. Tudi samostanska trgovinica je nekaj posebnega, saj tam prodajajo zdravilna zelišča z zeliščnega vrta, eliksirje in šnops. Šnops je večinoma zeliščen (tako, da je odličen za vaše zdravje!), prodajajo pa tudi liker iz piva, ki ga še vedno nismo videli nikjer drugje. Samostan je bil nekoč pomemben in vpliven, leta 1531 pa so ga napadli Turki, kar je bil začetek njegovega propada.

Lastništvo je za nekaj časa prešlo v roke Jezuitov iz Gradca, preden so ga ponovno vrnili kartuzijanom, leta 1782 pa je cesar Jožef II. Samostan ukinil. Kartuzija je pričela propadati, kasneje pa jo je kupil knez Weriand von Windischgrätz. Samostan je bil v lasti njegove družine do konca druge svetovne vojne, danes pa je v lasti občine Slovenske Konjice. Kartuzijanski red je zelo cenil pisanje in ustvarjanje besedil, tako da se v glavnem delu samostana danes nahaja razstava starih rokopisov. V obnovljenem delu kartuzije se nahaja stalna razstava, kjer se lahko s pomočjo avdio vodiča poučite o zgodovini kartuzije, če kot skupina rezervirate v naprej, pa se lahko pridružite tudi vodenemu ogledu. Razstavo lahko doživite tudi s pametnimi AR očali. Ob vhodu v samostan se nahaja gostilna Gastuž, ki so jo zgradili leta 1467. To ni le najstarejša gostilna na slovenskem ozemlju, temveč tudi ena najstarejših, še obratujočih gostiln v vsej Srednji Evropi.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj