Kam na izlet? Sv. Jurij v Slovenskih goricah

Majhnost je čudovita

Na vzhodnem robu Slovenskih goric se nahaja Sveti Jurij v Slovenskih goricah, ena najmlajših slovenskih občin z drobno skupnostjo, ki šteje približno 2,100 prebivalcev, kljub temu pa trenutno delajo ogromne premike k temu, da postanejo resna turistična destinacija prihodnosti. Pred nekoliko več kot desetletjem se je Sveti Jurij v Slovenskih goricah ločil od občine Lenart in nastala je nova občina. Ta drobna občina, ki na najširšem delu meri komaj 5km, je očarljiva mešanica odprtih polj, bujnih travnikov, vinogradov, tradicionalnih domačij in občasnih kulturnih razvedril. V njenem središču leži majhno naselje Jurovski Dol, zaspan odročen kraj, ki se je nenadoma znašel kot ‘prestolnica’ te nove skupnosti. To je privedlo do pospešenega razvoja in modernizacije okrog glavne turistične znamenitosti, ljubke cerkve sv. Jurija. Jurovski Dol ima dve sprehajalni poti, Jurovsko poučno pot ter ravno tako nenavadno Hajnčevo pot. Velik del aprila in maja je posvečen vsakoletnemu pomladnemu festivalu, ki se imenuje Jurjevi dnevi. Festival slavi življenje in kulturo s celim sprevodom aktivnosti, od folklornih koncertov do nogometnih tekem. Jurjevi dnevi se zaključijo s posebno mašo, uličnimi povorkami in posebnim blagoslovom lokalnih konj.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Lakes slovenia jezera slovenija

Skupnost Svetega Jurija v Slovenskih goricah prav tako resno jemlje svojo novo vlogo kot središče turizma, saj so pripravili močno kampanjo, ki izpostavlja in  promovira raznorazne znamenitosti in ogleda vredne kraje. Fokus novih raziskav je zgodovina skupnosti ter do sedaj še neraziskane tisočletja stare arheološke zanimivosti. Majhni lokalni pridelovalci vina so prav tako odprli svoja vrata in turistom nudijo vodene oglede in pokušine. Vino je tudi na prodaj, k čemur je pripomogla odločitev, da so lokalno sorto grozdja leta 2016 poimenovali Roškarjeva trta, v čast bivšemu ministru za kmetijstvo v kratko živeči Državi Slovencev, Hrvatov in Srbov. Trta je potomka najstarejše trte na svetu. Sveti Jurij v Slovenskih goricah se nahaja blizu Maribora, kar je relativno kratka vožnja od Ljubljane, tako da lahko predstavlja zanimiv dnevni izlet za radovedne ali pa del večje pustolovščine po severovzhodni Sloveniji.

www.obcinajurij.si.

CERKEV SV. JURIJA

Na pobočju blizu središča Jurovskega Dola stoji cerkev sv. Jurija, po kateri je poimenovana lokala skupnost. Pri gradnji so se vsekakor zgledovali po gotskem in baročnem slogu in cerkev je nedvomno največji kulturni dosežek Svetega Jurija v Slovenskih goricah. Cerkev ima zvonik, ki spominja na mnoge druge v skupnosti in majhno pokopališče na vzhodnem delu. Katoliško cerkev sv. Jurija so postavili v zgodnjem 16. stoletju, tekom stoletij pa je doživela več sprememb, vključno z velikimi spremembami v 17. stoletju in leta 1932. Bogata notranjost zajema nekaj zanimivih detajlov, pri čemer so mnogi izmed njih nedavne pridobitve, vključno s pozlačenim oltarjem iz leta 2004 in novimi orglami, ki so jih postavili avgusta 1993. 

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

HRANA IN PIJAČA

V okolici je več dobrih restavracij, pri čemer vse strežejo izvrstno domačo lokalno hrano, ki smo je običajno navajeni le doma, kar okus naredi še kanček bolj poseben. Poleg mnogih tradicionalnih restavracij, kjer lahko poskusite okusne jedi z neizgovorljivimi imeni in jih poplaknete z velikimi količinami hladnega piva, so na voljo tudi številne druge opcije, ki jih toplo priporočamo. V okolici se nahajajo turistične kmetije, kjer lahko poskusite slasten domač kruh in sveže pridelke ter nekaj vinogradov, ki nudijo popolno mešanico izobraževanja in druženja. Regionalna vina niso le odličnega okusa, temveč služijo tudi kot izvrstna darila in spominki, ki jih lahko prinesete domov.