Kam na izlet? Koper

Prestolnica slovenske obale

Koper je največje mesto na slovenski jadranski obali, ki je bilo ustanovljeno v srednji bronasti dobi, na ozemlju, ki je bilo takrat le skalnati otok v bližini obale. Danes je to sodobna in privlačna destinacija, ki se odkrito ponaša s svojo preteklostjo, predvsem s petimi stoletji beneške vladavine, ki je na mestu pustila značilen pečat. Med sprehajanjem po ozkih uličicah, mimo impozantnih palač in monumentalne arhitekture starega dela mesta, bi lahko brez težave pomislili, da ste v Italiji, še posebej, ker so vsi ulični napisi v slovenščini ter italijanščini. Tudi kuhinja se močno razlikuje od tiste, ki jo najdemo v drugih predelih države, pri čemer se na vrhu menijev ponosno nahajajo za Istro tipične sredozemske jedi, spremlja pa jih vrhunsko vino in olivno olje, ki ga pridelujejo v okoliških hribih.

Lakes slovenia jezera slovenija

Poleg tega, da ima razvito gospodarstvo in značaj univerzitetnega mesta, bogato naravo, zgodovinsko in arhitekturno dediščino, je Koper z okolico v zadnjih letih zrasel v aktivno turistično destinacijo z raznoliko ponudbo avtentičnih doživetij, ki so na voljo čez celo leto. V Kopru se nahaja tudi edino komercialno pristanišče, ki se nahaja na severnem delu mesta in je vsekakor vredno ogleda. Če boste imeli srečo, boste morda celo videli, kako ena od velikih križark pluje v pristan in navdušene turiste, ki se izkrcujejo za dan intenzivnega ogledovanja znamenitosti.

MESTNI STOLP

Iz središča starega dela mesta se vzpenja sloviti, 54 m visoki Mestni stolp (ali zvonik), ki bo verjetno prva stvar, ki jo boste zagledali, ne glede na to, ali ste prišli z avtom, vlakom, ali ladjo. Prvotno je bil del rimski utrdbe, med 15. in 17. stoletjem pa so ga preoblikovali v današnjo podobo, pri čemer ga še danes uporabljajo za bogoslužje. Če se povzpnete po 204 stopnicah, boste dosegli razgledno ploščad, ki se nahaja 43 m nad tlemi in (v primeru lepega vremena) ponuja panoramski razgled na celotno regijo.

STOLNICA MARIJINEGA VNEBOVZETJA

Stolnica je bila prvotno zgrajena v 12. stoletju, ko je mesto dobilo lastno škofijo, že v antičnih časih pa je na istem mestu stala rimska bazilika. Današnja fasada je kombinacija arhitekturnih slogov, z gotsko spodnjo polovico in izrazito renesančno zgornjo polovico. V stolnici se nahaja vrsta zanimivosti, med drugim velik oltarni nastavek ‘Marija na prestolu s svetniki’, ki ga je leta 1516 naslikal Vittore Carpaccio, marmorni nagrobnik sv. Nazarija (zavetnika Kopra) ter še dve Carpacciovi sliki, ‘Predstavitev Jezusa v templju’ ter ‘Pokol nedolžnih’. V 18. stoletju je slavni italijanski arhitekt Giorgio Massari preuredil celotno notranjost.

PRETORSKA PALAČA

Na južni strani Titovega trga kraljuje Pretorska palača, impozantna in čudovito okrašena stavba, ki že 8 stoletij služi kot sedež občine. Njen beneški gotski slog izvira iz 15. stoletja, zunanje stopnišče in balustrado pa so dodali 50 let kasneje. Po intenzivnih prenovah je fasada leta 1664 dobila svojo končno podobo. Po Napoleonovem porazu Beneške republike leta 1797 so palačo uporabljali v različne namene, v 1990ih je šla čez desetletje dolg proces obnove, danes pa ponovno služi kot sedež občine, županova pisarna in Turistično informacijski center.

Titov Trg 3, +386 (0)5 664 64 03, tic@koper.si, www.visitkoper.si

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

TAVERNA (SKLADIŠČE SOLI SV. MARKA)

Večino zadnjega tisočletja je pridelava soli igrala pomembno vlogo v slovenski obalni regiji, kjer so že leta 1182 v zapisih omenjali soline. Velik del Carpacciovega trga, na zahodnem robu starega dela mesta zaseda stavba Taverna, ki je včasih služila kot skladišče soli, kasneje pa kot gostišče, ribja tržnica in seveda taverna.

Carpacciov Trg. 

POKRAJINSKI MUZEJ KOPER

Muzej se nahaja v čudoviti palači Belgramon-Tacco in ponuja lepoto ter razkošje renesančnega in beneškega obdobja v Kopru. Poleg številnih najdb (slik, orožja, kipov, ljudskih glasbil in uniform) se muzej ponaša tudi z osupljivim lapidarijem, kjer se lahko sprostite in uživate v okoliških lepotah.

Kidričeva 19, +386 (0)41 55 66 44, info@pokrajinskimuzejkoper.si, www.pokrajinskimuzejkoper.si

VINAKOPER

Vinakoper so ena izmed peščice velikih vinskih podjetij, ki so zrasla iz jugoslovanskih zadrug, danes pa je njihov logotip zlatega sonca vsesplošno prisoten v supermarketih, prodajalnah vina in restavracijah po celi državi ter verjetno ena najbolj prepoznavnih domačih blagovnih znamk. Dandanes filozofija Vinakoper pravi, da se velikost in vrhunska kakovost med seboj ne izključujeta, kar je cilj, ki ga poskušajo ohranjati s ponudbo različnih linij vina, ki so združena pod isto blagovno znamko, razlikujejo pa se po načinu pridelave (in ceni). Kljub temu, da je večina pokrajine okrog Kopra kot z razglednice in povsem prekrita z vinogradi, se uradni sedež podjetja ter prodajno degustacijski objekt nahajata v precej industrijskem območju, južno od mesta, takoj ko zapustite avtocesto. Na srečo se pod fasado iz 1950ih skriva tradicionalna istrska vinska klet, zgrajena iz lokalnih materialov.

Šmarska 1, Koper +386 (0)5 663 01 01, www.vinakoper.si, vinakoper@vinakoper.si.

TURISTIČNO INFORMACIJSKI CENTER

V Kopru se dobro založeni turistično informacijski center nahaja na Titovem trgu v središču mesta. Prijetno večjezično osebje vam bo z veseljem svetovalo, kaj si splača ogledati in početi v mestu ter okoliškem podeželju. V centru lahko dobite tudi zastonjske brošure in zemljevide za večino ogleda vrednih destinacij ter aktivnosti v regiji.

Titov Trg 3, +386 (0)5 664 64 03, tic@ koper.si, www.visitkoper.si